ODGOVOR AMAZONEU I GOOGLEU

Kakav bi mogao biti iPad mini?

02.10.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Sredinom ovog mjeseca (vjerojatno 17. ili 18. listopada) Apple bi mogao predstaviti manji iPad, zaslona dijagonale 7,85 inča (19,9 centimetara), koji bi se u prodaji na tržištu SAD-a našao do 2. studenoga. Što možemo očekivati?

Prema nagađanjima koje prenosi Computerworld, proizvodnja nove Appleove igračke u Foxconnovim tvornicama u Brazilu već je počela. Moguće je kako će proizvodnja biti nešto drukčija od dosadašnjih uređaja, odnosno pod izravnim nadzorom Appleovog inženjera za komponente Kevina Kenneya.

Vijesti o početku proizvodnje iPada mini stižu i iz Kine, gdje lokalni izvori tvrde kako je u nju uključen Pegatron, jedan od Appleovih dobavljača te kako će izbacivati po pet milijuna primjeraka mjesečno.

Očekuje se kako će manji i jeftiniji iPad mini pomoći Appleu pri osiguravanju čelne pozicije na tržištu tableta, iako će vjerojatno djelomično kanibalizirati prodaju klasičnog iPada.

Kako su se u međuvremenu su se pojavili i novi izazivači - među kojima su dosad najbolji dojam ostavili Amazon s novim izdanjem svog tableta Nook i Google s Nexusom 7 - u Cupertinu se vjerojatno vode logikom kako je bolje da sami kanibaliziraju vlastiti proizvod (i kupce zadrže u Appleovoj niši), nego da ih prepuste konkurentima.

Za pretpostaviti je da će u uređaj biti ugrađena 32-nanomilimetarska inačica starijeg procesora A5, jeftinija i energetski učinkovitija, s 512 RAM-a.

Proizvodnja zaslona mogla bi biti prepuštena Sharpu, iako ta tvrtka u zadnje vrijeme ima problema s proizvodnjom iPhonea 5. Kompanija je tijekom CEATEC-a prikazala zaslon IGZO, dijagonale sedam inča (17,7 centimetara), no odbila je navesti za koga ga sprema. Ne očekujte Retinu, iako bi razlučivost mogla biti 1024 x 768 piksela.

Mogao bi podržavati Wi-Fi, iako će i standardni modeli 3G vjerojatno biti dostupni. Priča se o prednjoj i stražnjoj kameri, za snimanje fotografija i videa, te vrlo tankom uređaju (7,2 milimetra) koji će koristiti konektor Lightning.

Cijena bi mogla pasti i do 249 dolara (oko 1470 kuna), odnosno kretati se u rasponu do 299 dolara (oko 1700 kuna).