OPENID

Jedna prijava za korištenje Gmaila i Facebooka

19.05.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Facebook je najavio da će usvojiti standard potvrđivanja identiteta OpenID, koji koristi i Google, tako da ćete se sa svojim korisničkim imenom i lozinkom za Gmail moći prijaviti i na Facebook

Prosječni korisnik interneta danas mora pamtiti veliku količinu korisničkih imena i lozinki, tim više što sigurnost podrazumijeva da se za svaku bitnu uslugu koristi druga lozinka. Sasvim je logično da će korisnici ili odustati od korištenja nekih servisa, ili si smanjiti razinu sigurnosti pojednostavljivanjem lozinki. Da bi se to izbjeglo, postoje unificirani načini potvrde identiteta, a OpenID nudi otvoreno i decentralizirano rješenje takve namjene.

Prosječni korisnik bi na taj način koristio servis uz samo jednu prijavu. Pamćenje samo jedne lozinke moglo bi je i moralo učiniti složenom i teškom za probijanje, ali bi zato što je samo jedna bila lako pamtljiva. Konkretno bi Facebookovo usvajanje OpenID-a donijelo mogućnost prijave na taj servis Gmailovim korisničkim imenom i lozinkom. Ovo je najnoviji potez Facebooka da se učini još pristupačnijim novim korisnicima i tako još više zabetonira svoj status najpopularnije društvene mreže.