JOŠ NA SLOBODI

Može li Kim Dotcom izbjeći izručenje u Ameriku?

01.10.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Kimu Dotcomu, osnivaču servisa Megaupload koji je optužen za piratstvo, ovih se dana novozelandski premijer ispričao zbog tajnog praćenja i snimanja što je inače na Novom Zelandu zabranjeno. Zbog toga je u pitanje dovedena njegova deportacija u SAD

Kada je policija s nekoliko helikoptera i odreda specijalaca u siječnju upala u kuću Kim Dotcoma, vlasnika Megauploada sve je izgledalo kao da će Dotcom iste noći završiti u zatvoru i ostati tamo godinama. Međutim, Kim Dotcom je, unatoč gomili zaplijenjenog materijala koji je pronađen u njegovom domu i niza dokaza protiv njega, još na slobodi.

Da stvar bude još apsurdnija, u četvrtak mu se premijer Novog Zelanda javno ispričao jer su prije njegova uhićenja novozelandske tajne službe pratile njegove aktivnosti i snimale sve što radi s obzirom na to da je prema zakonu te države zabranjeno pratiti i snimati građane.

Upravo ta činjenica dovela je ovih dana u pitanje njegovo izručenje Americi koja je odmah nakon uhićenja tražila da se Dotcom deportira u Ameriku. Iako se to trebalo dogoditi ovoga ljeta, sutkinja koja je vodila njegov slučaj je u srpnju otvorila pitanje zakonitosti akcija koje su poduzete protiv Dotcoma te dovela u pitanje valjanost policijskog naloga na osnovi kojeg je obavljena premetačina njegove kuće.

Naime, prema riječima sutkinje Helen Winkelmann, u nalogu nisu pravilno navedeni razlozi zbog kojih se pretraživala Dotcomova kuća zbog čega je dio zaplijenjenog materijala proglasila nebitnima za slučaj pa su tako izuzeti iz postupka.

To je, naravno, dalo krila Dotcomovom pravnom timu koji sad traže da se još neki dokazi proglase ništavnima.

Cirkus oko Dotcoma, njegovog uhićenja i pokušaja izručenja Americi tako je dosegao vrhunac pravosudne farse u slučaju koji je zapravo, barem za pravosuđe, trebao biti vrlo jednostavan. Dotcom je trenutačno još uvijek na Novom Zelandu, a njegovi odvjetnici prvenstveno se bave time da na svaki mogući način spriječe izručenje svog klijenta Americi, koje je odgođeno do daljnjega, a sud će o njegovom izručenju ponovno odlučivati u veljači 2013. godine.

Što čeka Dotcoma, sad više nije tako jednostavno prognozirati kao što je to bilo početkom godine. No prema dosadašnjim iskustvima u sličnim slučajevima, Dotcoma vrlo vjerojatno ipak čeka izručenje Americi. Naime, prije 15-ak dana Švedskoj je izručen vlasnik Pirate Baya, Gottfrid Svartholm Warg, koji je zajedno s još trojicom kolega prije četiri godine proglašen krivim zbog internetskog piratstva. Švedska je konačno dočekala svog slavnog zatvorenika, a Warg će u zatvoru provesti godinu dana.

Nakon što je proglašen krivim, Warg je praktički nestao i onda je odjednom izronio u Kambodži koju je izabrao jer ta država sa Švedskom nema ugovor o izručenju građana. No početkom rujna kambodžanska policija je upala u njegov dom i nakon nekoliko dana administrativnih zavrzlama, Warg je sredinom mjeseca pod policijskom pratnjom doveden u Stockholm.

Ako Amerikanci budu uporni kao Šveđani, Dotcoma vjerojatno čeka izručenje SAD 2013., no ono što mu ide na ruku, a čega nije bilo u Wargovom slučaju je to što ga je novozelandska vlada tajno pratila i snimala. To je stvar s kojom Dotcom i njegovi odvjetnici mogu 'trgovati' na sudu, a Amerika se može oprostiti od Dotcoma ako novozelandski sud odbaci slučaj zbog niza nepravilnosti, jer u tom slučaju pravosuđe mora krenuti ispočetka u lov na najvećeg svjetskog internetskog tajkuna.

I dok Amerikanci drže palčeve da im Dotcom padne u ruke iduće godine, Dotcom najavljuje nove poslove. U četvrtak je najavio novi glazbeni portal, Megabox o kojem se još ne zna baš puno, ali kako je najavio, neki su mu glazbenici dali podršku, kao što su The Black Keys, Two Fingers i Will.I.Am.