LEGENDA DOWN UNDER

Steve Wozniak seli se u Australiju

26.09.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Steve Wozniak, suosnivač danas najvrednije kompanije na svijetu zajedno s pokojnim Steveom Jobsom, najavio je da želi postati Australac

U razgovoru za Australian Financial Review ovaj je guru moderne tehnologije rekao kako mu se zemlja jako sviđa te da u roku od dvije godine kani postati njezin stanovnik. Isprva će boraviti u Sydneyju, a kasnije se trajno preseliti u Melbourne. Zadovoljan je osim toga činjenicom da će, uz australsko, moći zadržati i američko državljanstvo.

No, jedan od ključnih razloga zašto se odlučio na preseljenje u Australiju je ambiciozan plan vlade u Canberri da izgradi broadband mrežu koja bi do 2021. godine spajala sve građane u zemlji. Ovaj projekt dovođenja superbrzog interneta u svaku kuću i stan australsku bi vladu mogao stajati oko 37 milijardi dolara, ali politički su lideri uvjereni da će tim korakom izmijeniti ekonomiju i učiniti je fleksibilnom i spremnom lakše se suočavati s izazovima budućnosti. Australija je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja nije bila pogođena recesijom.

Inače, Wozniak je rekao kako njegova kuća u Kaliforniji u SAD-u nije povezana na superbrzi internet te kako ondje nema ‘političke ideje’ da se na taj način povežu svi stanovnici zemlje. ‘Trebalo bi postaviti samo jedan set žica, ali naprosto ne želim zbog toga povlačiti veze kako bi napravili nešto posebno za mene’, rekao je Wozniak za australske medije.

Kad je pak o njegovoj novoj životnoj lokaciji riječ, Wozniak je naglasio da je spreman savjetovati bilo vladu bilo privatne poslovne ljude o novim tehnologijama, te da će svakako nastojati inspirirati mlade ljude da se bave modernim tehnologijama.