Tehnologija ZA 9,99 DOLARA

Zavirite u mozak Alberta Einsteina

  • Autor: M. W.
  • 25.9.2012 15:20:14
  • 25.9.2012 13:39:54

Nova aplikacija za iPad omogućit će vam da izbliza pogledate moždane vijuge čovjeka koji je okrenuo fiziku naglavce. Namijenjena je znanstvenicima, učiteljima, studentima i svima dovoljno radoznalima

National Museum of Health and Medicine, medicinski muzej u nastajanju smješten u Chicagu, pribavio je novac za skeniranje i digitalizaciju gotovo 350 krhkih i neprocjenjivih slajdova, veličine 2,54 puta 7,63 centimetra, napravljenih temeljem snimki dijelova Einstenovog mozga, piše Washington Post.

Temeljem toga nastala je aplikacija pomoću koje možete vidjeti kako je izgledao mozak ekscentričnog nobelovca iznutra, kao da ga gledate pod mikroskopom.

Nakon što je Einstein umro 1955. godine patolog Thomas Harvey obavio je autopsiju te uklonio mozak velikana iz njegove glave, nadajući se kako će naraštaji budućih znanstvenika moći otkriti tajnu njegovog genija.

Harvey je ustupio uzorke znanstvenicima i sudjelovao s njima tijekom izrade studije, objavljene 1999. godine, prema kojoj je dio Einstenova mozga bio 15 posto širi od običnog ljudskog mozga. Taj je dio važan za razumijevanje matematike, jezika i prostornih odnosa.

Nova bi aplikacija znanstvenicima mogla omogućiti dublji zaron, do dijelova mozga gdje su neuroni gušće povezani no inače. No budući da je tkivo sačuvano prije razvoja moderne slikovne tehnologije, moguće je da će znanstvenicima biti teško povezati koji je slajd povezan s kojim dijelom mozga velikog fizičara. Naime, neće imati preciznost anatomskog modela.

Bi li se Einstein složio s prodajom slika svojih ostataka neznanstvenoj zajednici za 9,99 dolara (oko 57 kuna) po komadu? Pomaknut kakav je bio, moguće je da bi.

Aplikaciju pogledajte i preuzmite u App Storeu.

216010,215990,215760,215317
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još