Tehnologija CENZURA ZA OSVETU

Iranci neće moći koristiti Google

  • Autor: M. W.
  • 24.9.2012 12:26:30
  • 24.9.2012 11:36:26

Vlasti u Teheranu onemogućit će pristup Googleu i Gmailu zato što YouTube nije blokirao antiislamski film, zbog kojeg muslimani već danima prosvjeduju diljem svijeta

Iranci su tražili uklanjanje spornog filma i linkova koji vode na njega. YouTube i Google su se oglušili, pa će pristup Googleu i Gmailu biti filtriran u cijeloj zemlji do daljnjeg, objavile su iranske vlasti, a prenosi Guardian. Nije naznačeno je li riječ o privremenoj ili trajnoj mjeri.

Taj potez iranskih vlasti poklopio se s njihovim planovima za pokretanjem vlastitog nacionalnog interneta, informacijske mreže koja bi u Iranu u potpunosti zamijenila sadašnju internetsku infrastrukturu. Sve vladine agencije i uredi u nju su već povezani.

Mnogi korisnici interneta u toj zemlji strahuju kako bi ih vlasti mogle u potpunosti otpojiti od ostatka mreže. Dio stručnjaka smatra kako je to mjera zaštite osjetljivih vojnih, bankarskih i drugih podataka od prijetnji poput Stuxneta i Flamea.

Iran je među zemljama s najstrožom cenzurom na svijetu, koja se proteže i na online domenu. Filtriran je pristup do oko pet milijuna siteova, uključujući Facebook i Twitter te medije poput Guardiana, BBC-a i CNN-a. Mnogi Iranci pronalaze načine kako zaobići blokadu, pa se procjenjuje da oko 17 milijuna Iranaca ima korisničke račune na Facebooku.

Cenzuri unatoč, vlasti razmišljaju o izdavanju dozvole za prvi site za pronalazak partnera, ne bi li preokrenuli trend pada broja sklopljenih brakova.

187527 ,184376,173029 ,169036
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još