POBJEDNIK GEOSCOUT.NET

Proglašeni hrvatski finalisti Imagine Cupa 2009

18.05.2009 u 10:10

Bionic
Reading

Tim 'GeoScout.Net' s Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina pobjednik je ovogodišnjeg Microsoft Imagine Cup natjecanja u Hrvatskoj. Prvu su nagradu osvojili rješenjem koje omogućuje da tvrtke ili organizacije elektroničkim putem označe ugrožena ili opasna geografska područja i te informacije proslijede stručnjacima i timovima s najvećom stručnošću u danom području

Time se štedi vrijeme za organizaciju djelovanja i izvještavanje, a što u konačnici osigurava učinkovitiji rad i veću kvalitetu rada. Drugoplasirani 'Lost in Time' s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu predstavio je sustav za očuvanje kulturne baštine koji omogućuje i olakšava stalni nadzor spomenika kulture. Time se uz kvalitetnije planiranje zaštite i renoviranja omogućuje i kvalitetnije praktično korištenje vrijednosti nacionalnih baština. Treće mjesto zauzeo je tim 'Smart Wall' sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Oni su napravili sustav koji pomaže djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta stjecanje osnovnih znanja s prirodoslovnih, društvenih i umjetničkih područja, poput matematike, jezika i likovne kulture.

Pobjednici su proglašeni 8. svibnja u finalu održanom na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Navedeni će timovi predstavljati Hrvatsku na finalu svjetskog natjecanja koje će se u srpnju ove godine održati u Kairu. Imagine Cup je dio Microsoftove globalne Unlimited Potential inicijative čiji je cilj otvoriti društvene i ekonomske prilike kroz programe i proizvode koji doprinose transformaciji obrazovanja, podržati unapređenje inovativnosti na lokalnoj razini te potaknuti zapošljavanje u cijelom svijetu.

Sva tri tima također će imati mogućnost sudjelovanja u Innovation Accelerator programu pod pokroviteljstvom T-Hrvatskog Telekoma. Tijekom dva tjedna stručnjaci T-HT-a i Microsofta u prostorijama Microsoftovog inovacijskog centra (Microsoft Innovation Center) u Varaždinu timovima će pružiti tehničku i poslovnu edukaciju koja će im pomoći u tržišnom plasmanu njihovih proizvoda. Nakon obrazovanja, timovi će predstaviti svoja rješenja potencijalnim ulagačima, medijima i partnerima.

Projekt Imagine Cup Innovation Accelerator programa izvorno je pokrenut u sklopu globalne suradnje Microsofta i British Telecoma, s ciljem da se najuspješnijim timovima i najzanimljivijim rješenjima s finala svjetskog natjecanja omogući jednostavniji pristup neophodnoj tehničkoj podršci i poslovnoj edukaciji, a u cilju stvaranja održivog poslovnog plana i uspješne komercijalizacije njihovih ideja.

Imagine Cup natjecanje svakom godinom sve više dobiva na interesu. Svake se godine za natjecanje prijavljuju stotine tisuća studenata iz preko stotinu zemalja. Ovo iznimno vrijedno natjecanje mladih podržavaju fakulteti, vlade i ministarstva diljem svijeta. Više informacija o pravilima i kategorijama natjecanja, kao i o načinima prijave može se pronaći na internetskim stranicama www.imaginecup.com i imaginecup.com/About/InnovationAccelerator.aspx