PREGLED NA BRZINU

Što je novo u iOS-u 6?

20.09.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Novo izdanje Appleovog operativnog sustava dolazi s brojnim promjenama i novim mogućnostima. Evo brzog pregleda najvažnijih

Možete nadograditi svoj uređaj na iOS 6 bežično, ako na meniju 'General' odaberete opciju 'Software Update'. Računajte na to da bi nadogradnja mogla potrajati, jer je velika navala na Appleove poslužitelje, piše Washington Post.

Neke aplikacije promijenit će se nakon nadogradnje. Najočitija promjena vezana je uz aplikaciju Maps. Umjesto Googleovih mapa, koje su godinama bile prisutne na Appleovim uređajima, jabučari su stavili svoje.

Reakcije su zasad i pozitivne i negativne, što i nije čudno ima li se u vidu da su Appleove mape zasad slabije razvijene od Googleovih.

Ako se ne možete odvojiti od proizvoda diva iz Mountain Viewa, loša je vijest to što se Google Maps trenutačno ne može nabaviti zasebno u App Storeu, pa ćete do njih morati preko preglednika.

Nestat će i Googleov Street View. Zamijenit će ga Appleov Floyers, koji bi trebao pružiti trodimenzionalni osjećaj kretanja gradom. No ne očekujte previše.

Među novostima je aplikacija za iPad koja funkcionira kao sat, alarm, štoperica, a može i odbrojavati. Na iPhoneu i iPodu Touch imat ćete pristup Passbooku, Appleovoj inačici digitalnog novčanika.

Ako vaš uređaj već ima ugrađen Siri, očekujte novu i poboljšanu inačicu, koja može otvarati aplikacije, rezervirati stol u restoranu (putem aplikacije Open table), objavljivati na Facebooku i provjeravati sportske rezultate. Nažalost, nije dostupna u tom obliku za starije uređaje.

Moguće je prigušiti pozive i obavijesti, odmah ili kako korisniku odgovara te odabrati koje će pozive vaš uređaj preuzeti čak i ako ste u tom modu. Moći ćete ignorirati pozive, tako što ćete podesiti aplikaciju da osobi koja vas zove izbaci unaprijed postavljenu poruku ili vas podsjeti da je kasnije nazovete.

O tome što se sve može koristiti kod nas smo već pisali pa provjerite što je dostupno