CENZURA?

Wikipedia nedostupna Britancima

08.12.2008 u 15:04

Bionic
Reading

Više britanskih pružatelja usluge pristupa internetu blokiralo je pristup Wikipediji zbog fotografije mlade djevojčice na naslovnici albuma grupe Scorpions

Britansko tijelo za nadzor interneta, Internet Watch Foundation, upozorilo je tamošnje pružatelje usluga pristupa internetu da Wikipedia prikazuje fotografiju na kojoj bi mogla biti maloljetna djevojčica. Radi se o fotografiji naslovnice albuma 'Virgin Killer' njemačke heavy metal skupine Scorpions iz 1976. godine.

Djelujući po savjetu IWF-a, mnogi britanski ISP-i blokirali su pristup Wikipediji i time izazvali bijes svojih klijenata. Dobrovoljci koji rade na Wikipediji protestiraju zbog tog poteza jer je upitna fotografija dostupna u knjigama i na drugim mjestima na internetu, osim na Wikipediji. Fotografija ilustrira album u mnogim online trgovinama CD-a i ploča koji nisu blokirani, a najbolji primjer jest najpopularnija online trgovina - Amazon.

Dobrovoljci Wikipedije zatražili su objašnjenje zašto Amazon nije blokiran zbog prikaza te fotografije, a Wikipedia jest. IWF-ov odgovor je da su bili pragmatični. Wikipedia to tumači činjenicom da je Amazon komercijalna stranica koja ima novca i koja bi tužila IWF za tako nešto, dok edukativne stranice poput Wikipedije, koje ovise od donacijama i dobroj volji korisnika interneta, nemaju novca za takve procese i time postaju žrtvom bezumnih cenzora. IWF se pak pravda time da je svoju odluku donio konzultacijama s britanskom policijom.