Tehnologija ZAŠTITITE RAČUNALO

Microsoft upozorava: Explorer ima rupu!

  • Autor: M. W.
  • 18.9.2012 11:47:10
  • 18.9.2012 10:22:12

Hakeri su pronašli sigurnosni propust u verzijama 7, 8 i 9 popularnog preglednika, pomoću koje mogu provaliti u i preuzeti računala pogonjena XP-om, Vistom i sedmicom

Ako ste među stotinama milijuna korisnika Windowsa, softverski div iz Redmonda preporuča instalaciju besplatnog sigurnosnog softvera kako biste zaštitili računalo od novotkrivene prijetnje.

Softver, koji je prijelazno rješenje dok ne zakrpaju rupu, možete preuzeti na Microsoftovim stranicama (pogledajte pod Enhanced Mitigation Experience Toolkit, EMET).

Ima stručnjaka koji smatraju kako ni to nije dovoljno te preporučuju da neko vrijeme izbjegavate koristiti Internet Explorer.

Propusti ovog tipa su rijetki, piše Guardian, uglavnom zato što ih je teško otkriti jer to traži visoku razinu znanja ili puno vremena. Tijekom cijele prošle godine otkriveno ih je samo osam.

Ovaj je propust pronašao Eric Romang, računalni stručnjak iz Luksemburga, nakon što mu je računalo pokupilo zloćudni softver poznat pod nazivom Poison Ivy, koji hakeri koriste za krađu podataka ili preuzimanje kontrole nad računalima.

Sumnja kako je to nedjelo hakerske skupine Nitro, koja je slične propuste koristila kako bi upala u računala u vlasništvu kemijskih tvrtki.

Symantec i drugi veliki proizvođači antivirusnog softvera već su nadogradili svoje proizvode kako bi osigurali zaštitu korisnicima.

Internet Explorer trenutno je drugi najpopularniji preglednik na svijetu, prema podacima tvrtke StatCounter. Prvo mjesto drži Chrome, treće Firefox, a četvrto Safari. Krajem idućeg mjeseca treba biti lansirano njegovo deseto izdanje.

215070 ,214999,214579,214569
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još