ODBIO ZAHTJEV BIJELE KUĆE

Google neće maknuti antimuslimanski film

17.09.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Google je odbio zahtjev Bijele kuće da ponovno razmotri odluku o zadržavanju kontroverznog videouratka pod nazivom 'Innocence of Muslims' na YouTubeu, te je odlučio da neće maknuti taj 17 minutni film koji je doveo do vala antiameričkih protesta i nasilja u islamskim zemljama diljem svijeta

Dužnosnici Bijele kuće su u petak od Googlea zatražili ponovnu procjenu i povlačenje videa jer, po njihovom mišljenju, on narušava YouTubeove uvjete pružanja usluge (Terms of Service). Googleova odbijenica je obrazložena time da video udovoljava smjernicama danima u uvjetima pružanja usluge, te bez obzira na ideje iznesene u uratku, ne zagovara otvoreno nasilje prema islamu.

Google ne dopušta politički pritisak, ali će ipak ograničiti pristup videu u nekim zemljama te se povinovati lokalnim zakonskim odredbama. 'Ograničili smo pristup filmu u zemljama gdje je ilegalan (Indija i Indonezija), a također i u Libiji te Egiptu, s obzirom na osjetljivu situaciju u tim zemljama. Taj pristup je u potpunosti dosljedan s principima koje smo izložili još 2007. godine,' kažu u Googleu.

Autor filma je Nakoula Basseley Nakoula, koptski kršćanin s prebivalištem u južnoj Kaliforniji. Basseley je osuđen 2010. zbog financijske prijevare, izašao je iz zatvora u lipnju, a američke vlasti istražuju je li prekršio odredbe o puštanju na uvjetnu slobodu snimanjem tog filma.