Tehnologija OPERATION B70

Ubacivali malware u PC-je još u tvornici

  • Autor: M. W.
  • 14.9.2012 12:35:09
  • 14.9.2012 11:20:47

Microsoft je na četiri računala friško isporučena iz tvornice otkrio zloćudni softver koji omogućava krađu podataka i špijuniranje putem kamera i mikrofona

Cyberkriminalci su, čini se, pronašli novi način kako zaraziti računala, ne bi li ih preuzeli i zlorabili. Na nekoliko potpuno novih računala pronađen je malware. Kako je dospio u njih? Ubačen je još u tvornici.

Jedan od njih, nazvan Nitol, krade osobne podatke potrebne za provaljivanje u bankovne račune online.

Microsoft je uspio ishoditi dozvolu američkog suda za obračun s mrežom koje je taj malware zarazio. U softverskom divu iz Redmonda tvrde da su kriminalci iskoristili slabo zaštićen lanac opskrbe kako bi ubacili viruse u računala dok ih još sastavljaju.

Otkrili su ih Microsoftovi digitalni istražitelji nakon što su u više kineskih gradova kupili deset desktopa i deset laptopa, piše BBC. Četiri su bila zaražena, iako su tek stigla iz tvornice.

Malware je bio dio krivotvorenog softvera koji neki kineski proizvođači PC-a instaliraju na računala.

Nitol je pokušao preuzeti računalo čim je pokrenuto. Daljnja istraga otkrila je kako njime upravlja web domena 3322.org, poznata po upletenosti u cyberkriminal od 2008. godine.

Imala je 70 tisuća odvojenih poddomena, koje je 500 različitih varijacija malwarea koristilo za prijevare i krađu podataka, pa čak i špijuniranje putem kamera i mikrofona.

207072 ,197998,197302,197008
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još