NOVOSTI IZ APPLEA

Šareni iPodi, novi iOS, redizajnirani iTunes...

12.09.2012 u 21:57

Bionic
Reading

Nova verzija iOS-a stiže 19. rujna, nove generacije iPoda - predvođene Touchom - tijekom listopada. iTunes je temeljito preuređen

Novi iPod Touch pojavit će se tijekom listopada. Koštat će 299, odnosno 399 dolara (oko 1.700, odnosno 2.300 kuna), ovisno je li riječ o modelu sa 32 ili 64 GB memorije.

Promjena i nadogradnji je puno. Zaslon je, primjerice, dijagonale četiri inča (10,1 centimetar), kao i kod iPhonea 5. Appleov procesor A4 zamijenit će A5. Bit će dostupan u novim bojama: sivoj, crnoj, plavoj, zelenoj i crvenoj. Ugrađen je i osobni softverski pomoćnik Siri, no iz Applea zasad nisu objavili više pojedinosti o tome.

Kamera je poboljšana - ima pet megapiksela i pozadinsko osvjetljenje, a dijeli i brojne mogućnosti s iPhoneom 5. Prednja kamera iSight također je poboljšana s pozadinskim osvjetljenjem i prepoznavanjem lica.

Peta generacija iPoda debela je samo 6,1 milimetar i teži tek 88 grama. Baterija bi trebala podržati 40 sati glazbe i osam sati videa.

Nova generacija iPoda Nano ima zaslon dijagonale dva inča (pet centimetara), osjetljiv na višestruki dodir.

Tanja je za 40 posto od prethodnika, a ima i novu dugmad za pojačavanje i stišavanje zvuka, koja omogućavaju pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, kao i listanje po glazbenim naslovima. U ugrađenom FM radiju moći ćete pauzirati emitiranje uživo.

Nema ugrađen preglednik i wi-fi, no zato je tu Bluetooth.

Novi modeli dolaze u više boja, uključujući ljubičastu, zelenu, plavu, žutu, crvenu, crnu i srebrnu.

Novi iPod shuffle, kapaciteta dva GB, košta 49 (oko 280 kuna). Nije doživio značajnije promjene, osim što će dobiti iste boje kao i Nano.

Nano sa 16 GB memorije 149 dolara (oko 850 kuna). Stariji iPod Touch sa 16 GB bit će dostupan po cijeni od 199 dolara (oko 1.140 kuna), odnosno 249 dolara (oko 1.400 kuna) za model sa 32 GB.

Jabučari su preuredili iTunes. Servis sad ima pojednostavljeno korisničko sučelje, integriran je s iCloudom i ima novi player.

Novi izgled karakteriziraju velike ikone i slike. Kao i na operativnom sustavu iOS, možete čuti dio pjesme dok njuškate po drugim dijelovima dućana online. Mini player moći ćete skloniti sa strane, gdje će manje smetati.

Promjene će zaživjeti s nadogradnjama iTunesa za uređaje na iOS-u, kao i za iTunes za OS X i Windows.

iTunes trenutačno ima katalog sa 26 milijuna pjesama i dostupan je u 63 zemlje. U računalnom oblaku ga koristi 200 milijuna kupaca. Tijekom zadnjih devet godina na njemu je kupljeno više od 20 milijardi pjesama.

iOS 6, iduća inačica operativnog sustava za prijenosne uređaje - na kojoj će biti i iPhone 5 - bit će dostupan od 19. rujna, dva dana prije novog Appleovog pametnog telefona.

Najvažnija novost je nova aplikacija za mape, nastala u Appleu nakon što su izbacili Google Maps. Usto, između ostalog, nadograđen je digitalni pomoćnik Siri, poboljšana integracija s Facebookom, dodano više mogućnosti odgovaranja na pozive, kao i aplikacija Passbook.