MALEN I JEFTIN

Računalo veličine USB štapića

05.09.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Posljednjih se mjeseci kineski proizvođači hardvera natječu u izradi i ponudi mini PC-ja baziranih na procesoru ARM i Androidu. Novi uređaj dobavljiv u online trgovini Oval Elephant izgleda poput ovećeg USB sticka, a baziran je na 1,2 GHz dvojezgrenom procesoru Rockchip RK3066 ARM Cortex-A9

Novi mini PC ima ugrađenih 1GB DDR3 RAM-a i 4 GB flash memorije koju je moguće proširiti microSD karticama memorijskog kapaciteta do maksimalno 32 GB. Podržava standard 802.11b/g/n za povezivanje s bežičnom mrežom na brzinama od 10/100Mbps, a USB 2.0 utor omogućava priključenje vanjskih uređaja poput tastature ili miša. Uređaj posjeduje još jedan MicroUSB utor na koji je moguće spojiti vanjsko napajanje (adapter je moguće dokupiti za 1,50 eura) te HDMI utor za spajanje monitora ili televizora. Za grafiku je zadužen ARM Mali 400, potentan četverojezgreni grafički procesor koji podržava 1080p HD videoreprodukciju (1920X1080) i nudi hardversko ubrzanje prilikom igranja 3D igara.

Uređaj dolazi s predinstaliranim Googleovim operativnim sustavom Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich (ICS) i trgovinom Google Play. Postoji velika mogućnost da će s vremenom biti omogućena zamjena Androida Ubuntom ili nekom drugom distribucijom Linuxa, kao što je to bio slučaj s većinom mini PC-ja prethodne generacije. Mnoštvo aplikacija omogućava pregled mailova, igranje, uživanje u audio i videosadržajima, čitanje e-knjiga, a sve što vam je uz sam uređaj potrebno su miš i tipkovnica te monitor ili TV.

Mini PC će biti dostupan krajem tjedna u online trgovini Oval Elephant po cijeni od 71,60 eura.