DUGA RUKA ZAKONA

U Kambodži uhićen suosnivač Pirate Baya

03.09.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Gottfrid Svartholm Warg priveden je u Phnom Penhu temeljem međunarodne tjeralice koja je u travnju izdana u njegovoj rodnoj Švedskoj

Izdana je nakon što se nije pojavio na početku izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne za kršenje autorskih prava. Warg i ostala tri suosnivača tvrde kako Pirate Bay funkcionira u okviru zakona, piše BBC.

Kambodža nema sporazum o izručivanju sa Švedskom. No, vlasti su objavile da će proučiti zakone i vidjeti kako mogu riješiti ovaj slučaj.

Uhićenje je potvrdio i Wargov bivši odvjetnik u Švedskoj Ola Salomonsson.

Warg, Fredrik Neij, Peter Sunde, kao i financijer Carl Lundstroem, osuđeni su 2009. zbog poticanja kršenja autorskih prava. Neij, Sunde i Lundstroem su se žalili, pa im je kazna smanjena na četiri do deset mjeseci zatvora. Također, moraju platiti gotovo sedam milijuna dolara (oko 40 milijuna kuna) odštete diskografskim i filmskim kućama.

Pirate Bay je mahom ugašen u Švedskoj prije šest godina. No, site osnovan 2003. godine, koji navodno ima 30 milijuna korisnika, i dalje funkcionira.

Na poslužiteljima nemaju sadržaja zaštićenog autorskim pravima, već nude torrentske poveznice na datoteke s glazbenim, filmskim i TV sadržajem na korisničkim računalima.