IFA 2012

Jack Bauer ima novo oružje: Acer Aspire S5

03.09.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Na berlinskom sajmu IFA glavni celebrity bio je 50 Cent, no mnogo pažnje izazvala je reklama za Acer Aspire S5 u kojoj Kiefer Sutherland ironizira svoju najpoznatiju ulogu – Jacka Bauera iz serije '24'

Berlinski sajam potrošačke elektronike IFA održava se treći dan i u punom je zamahu. Ove godine izložbeni prostor na sajmu povećan je za 1,4 posto, na 142.200 četvornih metara, a sudjeluje rekordan broj izlagača, njih 1.439.

Predstavljeno je više od 10.000 novih proizvoda, a najzanimljivijima su se pokazali 4K i 8K televizori, hibridi tableta i ultrabooka, dok je snažan naglasak stavljen na bijelu tehniku. Tako su predstavljeni hladnjaci sa 25 posto više prostora u istim gabaritima s kojih se može tvitati, pećnice koje peku dva jela na različitim temperaturama ili perilice koje iznimno štede vodu.

Ipak, pažnju posjetitelja više su zaokupljali televizori, ultrabookovi i pametni telefoni. Tako je na svome štandu pozornost posjetitelja izazvao Acer emitiravši efektnu reklamu za novu verziju svojih ultrabookova Aspire S5. U reklami se pojavljuje Kiefer Sutherland koji repetira svoju ulogu Jacka Bauera iz serije '24' te uništava automobile samo da bi mogao dobiti dobru fotografiju eksplozije koja će biti iskorištena za logotip njegove slastičarnice Dynamite Cupcakes.

Nova linija ultrabookova Aspire S5 na najdebljem dijelu ima svega 11 mm, a uređaj je težak 1,2 kg. Pokreću ga Intelovi procesori Core i5 i i7, a uređaj osim Thunderbolta ima HDMI te USB3 priključke skrivene iza poklopca sa stražnje strane računala. Zahvaljujući tehnologiji Instant On, vrijeme buđenja iz sleepa traje svega sekundu i pol, dok tehnologija Always Connect omogućava buđenje prijenosnika preko pametnog telefona te udaljen pristup podacima dok je računalo u sleep modu.

To je bila inačica uređaja predstavljenog još u siječnju, a Acer je na IFA-i predstavio novu seriju – S7 koja koristi Windowse 8. Dostupan je u dvije veličine, 13,3 i 11,6 inča, a veći model koristi Gorilla Glass. Oba modela podržavaju Full HD, a uključuju novu tehnologiju Acer Ring koja omogućuje efikasan rad na zaslonu osjetljivom na dodir. Veći model ima bateriju koja traje 12, a manji bateriju od 9 sati.

Acer je predstavio i tri nova tableta: A210, W700 i W510. Model W510 funkcionira na Windowsima 8 i ima zaslon od 10,1 inč u visokoj rezoluciji, a ima i dodanu tipkovnicu pa se uređaj jednostavno pretvara u ultrabook. Također ima bateriju koja traje 18 sati, a tipkovnica se može rotirati za 295 stupnjeva, pa se može koristiti i u prezentacijskom modu.

Na sajmu IFA moglo se vidjeti i mnoštvo novih pametnih telefona, no osim Samsung ATIV S-a i ZTE-ovog Grand X IN-a, nije bilo značajnijih novosti, ne računajući četiri nova Huaweijeva uređaja za azijsko tržište, zapravo ekstenzija starih serija.

Ono što je zanimljivo na tom terenu u kontekstu IFA-e jest snažna nazočnost tvrtki koje proizvode dodatnu opremu za pametne telefone. Tako se finska Golla predstavila maskama za iPhone 5 iako uređaj službeno nije još predstavljen. Očito je da imaju provjerene informacije o njegovom izgledu, a ono što smo zaključili na temelju maski jest da će iPhone 5 biti veći od prethodnika. Golla je predstavila i novčanik za mobilni uređaj s prostorom za pametne telefone, kartice i sitniš.

Tvrtka Gear4 u svome portfelju ima zabavne maske s motivima Angry Birdsa, no zanimljivije su slušalice i zvučnici namijenjeni korištenju uz iPhone i iPad.

Appleovi proizvodi imaju najveći broj pratitelja, a takva je i tvrtka Speck sa svojim iznimno kvalitetnim maskama što efikasno štite uređaje od padova, ima zaštitne navlake i za Appleove prijenosnike i tablete, a nedavno je počela proizvoditi i za ostale pametne telefone, poglavito Samsung Galaxy SIII.

Tvrtka LifeProof proizvodi navlake za iPhone koje omogućuju rad ispod vode, što je izvrsno za ljetne mjesece, ali i za zimu, padne li slučajno mobilni uređaj na snijeg.

Ipak, pravi je hit bila Mophijeva navlaka za iPhone 4 i 4s Juice Pack Air koja je istodobno dodatna baterija što omogućuje punjenje uređaja. Baterija ima 1500 mAh. Uređaj je predstavljen na CES-u u Las Vegasu, a u Berlinu je bila njegova europska premijera.