NOVI TOUCHPAD

Može li ForcePad posve zamijeniti miša?

05.09.2012 u 17:20

Bionic
Reading

Klasični kompjutorski miševi kakve danas poznajemo uskoro bi mogli postati relikvija prošlosti

Tvrtka Synaptics je izumila touchpad 1995. i od tada je kontrola dodirom postajala sve važnijim dijelom korisničke interakcije s računalom. Dugo vremena je tochpad bio samo lošija zamjena za miš, međutim u nekoliko se zadnjih godina njegova funkcionalnost znatno poboljšala. Prvo su smještanjem pod dodirnu površinu nestale odvojene tipke za simulaciju lijevog i desnog klika mišem, a zatim se pojavio i multi-touch (upravljanje pomoću kretnji dva ili više prstiju).

Predstavivši svoj novi touchpad pod nazivom ForcePad, Synaptics je odlučio krenuti korak dalje i potpuno eliminirao pokretne dijelove i 'klikanje' smanjivši time mogućnost kvarova, a pritom povećavajući preciznost i brzinu odziva. ForcePad je kapacitivni touchpad velike površine s mogućnošću istovremenog praćenja položaja do pet prstiju te detekcije njihove sile pritiska do tisuću grama u 64 nivoa.

Korisnik sada više ne mora kliknuti na tipku ili tapkati prstima po touchpadu kako bi kursorom aktivirao nešto na zaslonu računala. Umjesto toga ForcePad mjeri silu kojom ga prst(i) pritišću i ako je ona dovoljno velika aktivira određenu funkciju. Klikovi tako postaju stvar prošlosti jer korisnici sada mogu kontrolom jačine pritiska brže ili sporije skrolati stranice ili duže prikaze tabela, ubrzavati ili usporavati video te kontrolirati brzinu vozila u igrama. Izbacivanje pokretnih mehaničkih dijelova omogućilo je da debljina ForcePada od samo 2,8 milimetara bude 40 posto tanja od dosadašnjih rješenja, a dobiveni prostor se može upotrijebiti za smještaj baterije većeg kapaciteta ili smanjenje profila kućišta.

Synaptics je surađivao s Microsoftom u razvoju specifikacija i smjernica za OEM proizvođače računala pa je ForcePad u potpunosti optimaliziran i za nadolazeće Windowse 8.

Uz ForcePad, Synaptics je predstavio i tastaturu ThinTouch koja će se idealno uklopiti u trend sve tanjih računala. Ne samo da su smanjili hod tipke na samo 2,5 mm, već je cijela površina tastature opremljena kapacitivnim senzorom osjetljivim na dodir. Osim što će pridonijeti daljnjem smanjenju debljine uređaja, nova tastatura omogućava korištenje naprednih gesti nudeći funkcionalnost sličnu zaslonima osjetljivim na dodir.

Očekuje se da nova tehnologija ugleda svjetlost dana početkom sljedeće godine usporedo s pojavom novih serija laptopa proizvođača OEM na kojima će se vrtjeti novi Windowsi 8.