MOBILE UNPACKED

Samsung predstavio ATIV te Galaxy Note II

30.08.2012 u 10:06

Bionic
Reading

Samsung je na svom centralnom događaju na berlinskom sajmu IFA predstavio novu liniju uređaja ATIV koja koristi operativne sustave Windows 8 i Windows Phone 8, a predstavljeni su i Galaxy Note II te fotoaparat Galaxy

Na Samsungovom događaju Mobile Unpacked održanom 29. kolovoza uoči sajma IFA u Berlinu, u raskošnom prostoru koncertne hale Tempodrom predstavljeni su ovogodišnji aduti u kategorijama Galaxy i ATIV. ATIV je nova kategorija Samsungovih uređaja koju karakterizira operativni sustav Windows 8.

Događaj je uveličao proslavljeni redatelj Wim Wenders, poznat po filmu 'Nebo nad Berlinom', koji je istaknuo prednosti nove tehnologije na sve propulzivnijem filmskom tržištu. No za petstotinjak novinara koji su nazočili tome ipak su zvijezde večeri bili novi uređaji koje su predstavili Samsungovi operativci.

Predstavljen je tako Samsung Galaxy Note II, godinu dana nakon što je taj uređaj imao premijeru na tom sajmu i na kome je, zapravo, Samsung reinventirao dlanovnik. JK Shin, predsjednik poslovne jedinice IT & Mobile Communications tvrtke Samsung Electronics, hvalio se kako je Samsung kreirao novu kategoriju, no zapravo je posrijedi samo efikasna obnova uređaja koji smo koristili prije desetak godina.

Samsung Galaxy Note II ima HD Super AMOLED zaslon veličine 5,5 inča i omjer ekrana 16:9. Tehnologija Air View omogućuje korisnicima da drže olovku S Pen iznad e-maila, S Plannera, galerije prikaza ili videozapisa da bi pregledali sadržaj bez otvaranja. Ta značajka omogućuje korisnicima da brzo pretraže i pogledaju više informacija u jednom pogledu bez prelaženja iz prozora u prozor. Novost je poboljšana olovka S Pen, duža, deblja i ergonomski dizajnirana.

Značajka Easy Clip omogućuje korisnicima da jednostavno označe i izrežu sadržaj na zaslonu u bilo koji oblik te ga pohrane, podijele ili zalijepe. Kad su gotovi s rezanjem, mogu uređivati izrezani sadržaj bojanjem, sjenčanjem ili rukopisom. Brzo i jednostavno.

Uređaj ima 1,6GHz četverojezgreni procesor te HSPA Plus ili 4G LTE, a pokreće ga Android 4.1, Jelly Bean. Memorijske opcije su 16 GB, 32 GB te 64 GB s ulazom za micro SD memoriju koja može dodatno proširiti kapacitete. Galaxy Note II ima 8-megapikselni fotoaparat na stražnjoj strani i 1,9-megapikselni na prednjoj strani s mogućnošću snimanja HD zapisa.

Predstavljen je i fotoaparat Galaxy koji kombinira visoke performanse fotografije s najnovijom platformom Android 4.1 Jelly Bean i povezivost bežične mreže. Ima 21 x zum objektiv i 16 M BSI CMOS senzor. Uređaj također ima tehnologiju Smart PRO  te LCD zaslon Super Clear veličine 4,8 inča.

Fotoaparat Galaxy također ima Smart Content Manager, alat koji stvara mape, označava lica, pa čak i predlaže koje fotografije izbrisati kada nisu onakve kakve želimo. Zahvaljujući kombinaciji bežičnog povezivanja i operativnom sustavu Android 4.1 Jelly Bean, internetske mogućnosti fotoaparata su jednake onima na smartphoneima. Nadovezujući se na unaprijed postavljene Samsungove aplikacije, korisnici mogu pretraživati internet i koristiti aplikacije. Fotoaparat dolazi u dvije varijante povezivanja: 3G i Wi-Fi ili 4G i Wi-Fi.

Uvođenjem operativnih sustava Microsoft Windows 8 i Windows Phone 8, Samsung je predstavio ATIV, potpuno novi brend svojih uređaja temeljenih na Windowsima: ATIV SMART PC, ATIV Smart PC Pro, ATIV Tab te ATIV S.

Kombinirajući dizajn, snagu prijenosnog računala i pogodnosti tablet računala, Samsung ATIV Smart PC i ATIV Smart PC Pro veličine 11,6 inča su Samsungova sljedeća serija pametnih uređaja. Omogućuju računalnu snagu pomoću funkcionalnosti Windows 8, kao i potpunu kompatibilnost s Windowsima 7. Svaki uređaj ima tipkovnicu koja se može odvojiti te tako omogućiti korisnicima da se jednostavno prebacuju s prijenosnika postavljenog u obliku školjke i tableta. Napredna multi- touch kontrola s 10 prstiju definitivno nadmašuje tradicionalnu multi-touch kontrolu s dva prsta. Povećava osjetljivost i omogućuje korisnicima da zumiraju sadržaj ili rotiraju prikaze Pinch-pokretom (skupljanje prstiju po zaslonu) te pregledavaju stranice da bi uživali u potpunim mogućnostima najnovijih aplikacija za zabavu.

Novi Samsung ATIV Tab, težak 570 g, sa zaslonom 10,1 inč i samo 8,9 mm debeo, ima Office Home i Student 2013 RT, nudeći nove verzije programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote.

Samsung ATIV S je novi pametni telefon s Windows Phoneom 8. Ima 1,5GHz dvojezgreni procesor i HSPA+42 povezivost te HD Super AMOLED zaslon veličine 4,8 inča.