NAKON SUDSKE POBJEDE

Apple će tražiti zabranu osam Samsungovih uređaja

28.08.2012 u 14:33

Bionic
Reading

S tržišta u SAD-u mogli bi biti prognani Galaxy S 4G, Galaxy S2, Galaxy S2, Galaxy S2, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge i Galaxy Prevail

Apple će morati dokazati sudu da će pretrpjeti nenadoknadivu štetu ako ti uređaji ne budu zabranjeni u Sjedinjenim Državama. Ročište na kojem će biti donesena odluka o zabrani zakazano je za 20. rujna, piše Telegraph

Analitičari procjenjuju, piše Reuters, da će sudska pobjeda ojačati Appleovu poziciju uoči lansiranja nove generacije iPhonea, a mogla bi i cementirati njegovu tržišnu dominaciju, te da bi tvrtke koje koriste Googleov Android mogle biti prisiljene odgoditi izbacivanje novih uređaja na tržište dok se bave promjenama dizajna.

Američki sud je Appleu dodijelio 1,05 milijardi dolara (gotovo šest milijardi kuna) odštete nakon što je porota utvrdila da je Samsung kopirao ključne elemente iPhonea i iPada.

Samsung, koji je od travnja do lipnja prodao oko 50 milijuna mobitela (gotovo dvostruko više od iPhonea), dat će Appleu puno novca, ali ipak dvostruko manje od onog što su jabučari tražili. Taj iznos čini samo 1,5 posto godišnjeg prihoda južnokorejske tvrtke od biznisa vezanog za telekomunikacije.

Presuda ne pokriva nove Samsungove uređaje, poput pametnog telefona Galaxy S III, i za očekivati je da će Apple uskoro pokrenuti parnicu da bi se i njih pokušao riješiti. Procjenjuje se kako je malo vjerojatno da će doći do potpune zabrane proizvoda poput Galaxyja S i S II, Nexusa 4G i Galaxy Taba.

Presuda bi mogla dovesti do zabrane prodaje najvažnijih Samsungovih proizvoda, a dolazi i u vrijeme kada se konkurencija na tržištu prijenosnih uređaja zaoštrava. Google stiže s tabletom Nexus 7, Microsoft najavljuje Surface za listopad ove godine, zajedno s novim izdanjem svog operativnog sustava Windows.

Ujedno, udarac Androidu mogla bi biti, kratkoročno gledano, dobra vijest za tvrtku Research in Motion, koja priprema novu verziju operativnog sustava BlackBerry, kao i za Nokijine uređaje. Obje tvrtke već se neko vrijeme bore za opstanak nakon što su Apple i Androidi preuzeli brzorastuće tržište pametnih telefona.