OŠTAR MAČ PRAVDE

Virusom napali najvećeg svjetskog proizvođača nafte

27.08.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Saudijski Aramco uspio je ponovno podići svoj glavni interni računalni sustav nakon što je sredinom kolovoza virus zarazio oko 30 tisuća njegovih radnih stanica

Odmah nakon što je napad otkriven 15. kolovoza, tvrtka je onemogućila pristup svojim elektroničkim sustavima izvana, kako pri spriječila nove napade, piše Reuters.

U međuvremenu su, tvrde u toj kompaniji, radne stanice očišćene od virusa i ponovno upogonjene. Potraga za naftom i proizvodnja nisu bile ugrožene, zato što se odvijaju na odvojenim sustavima. No službeni site je tijekom prošlog vikenda i dalje bio nedostupan.

Virus je, navode, stigao izvana. Pokrenuta je istraga kako bi se otkrilo na koji točno način i tko je odgovoran. Stručnjaci za IT upozorili su kako bi cybernapadi na energetsku infrastrukturu zemlje - bez obzira stoje li iza njih neprijateljski nastrojene vlade, militantne skupine ili hakeri - mogli dovesti do prekida opskrbe naftom.

Već nekoliko godina meta napada je infrastruktura vezana uz proizvodnju nafte u Iranu. Prije nekoliko mjeseci Iranci su morali isključiti upravljačke sustave na nekoliko postrojenja, uključujući i one na otoku Karg, preko kojih ide većina izvoza sirove nafte te zemlje.

Iran je neke od tih napada pripisao Sjedinjenim Državama, Izraelu i Velikoj Britaniji. SAD-u i Izraelu pripisan je i Stuxnet, jedan od najsloženijih računalnih crva ikad viđenih, koji je uspio oštetiti postrojenja za obogaćivanje urana u Iranu.

Odgovornost je preuzela dosad malo poznata skupina 'Oštar mač pravde'. Aramco su napali zato što je glavni izvor prihoda saudijske vlade, koju smatraju odgovornom za 'zločine i strahote' u nekoliko zemalja, uključujući Siriju i Bahrein, kojima vlasti u Rijadu pomažu vojno i na druge načine.