NEKA POBIJEDI NAJBOLJI

Olimpijske igre za robote

24.08.2012 u 10:53

Bionic
Reading

U britanskom gradu Bristolu u tijeku je natjecanje FIRA RoboWorld Cup. Sudjeluje gotovo 30 timova iz cijelog svijeta, a rekordi već padaju

Na prvom događanju te vrste koje se održava na Otoku sudjeluje rekordnih 26 timova iz cijelog svijeta, s robotima koji odmjeravaju snagu i vještinu u nizu igara, uključujući nogomet, košarku i dizanje utega.

Neki su nastali u potpunosti u kućnoj radinosti, drugi su kupljeni gotovi, pa dorađeni.

Oboreno je i nekoliko svjetskih rekorda. Recimo, Usain Bolt među robotima dolazi iz Singapura. Udaljenost od tri metra tamo i nazad prevalio je za 31 sekundu, što je 11 sekundi manje od dosadašnjeg najboljeg rezultata, piše BBC. A finalna utrka tek treba biti održana.

Uzbudljiv i zahtjevan mogao bi biti i maraton, tim više što se ne zna unaprijed gdje će trka biti održana, pa članovi timova ne znaju za kakvu podlogu pripremiti robote.

Neki sudionici priznali su da će biti sretni ako njihovi puleni uspješno prevale 42 metra. No, kako kaže poznato geslo, važno je sudjelovati.

Glavna atrakcija bit će nogomet, ali konkurencija je žestoka i u drugim disciplinama. Očekuje se da će sadašnji rekord - 89 DVD-a - pasti i u dizanju utega. Već tijekom treninga nekolicina je podigla 100.

Mnogi se roboti natječu u više disciplina. Važno je dobro se zabaviti, ali i pridržavati jednog pravila - jednom kad uđu u arenu, moraju sve obaviti sami, bez pomoći ljudi.

Natjecanja koja završavaju u subotu, možete pratiti uživo. Ili pogledajte video: