TANKI ŽIVCI

Sutkinja Appleu: Jeste li se napušili cracka?

17.08.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Tenzije u sudnici rastu kako se kraj procesa bliži kraju. Sutkinja je malo izgubila živce zbog svjedoka, a otkrilo se i koliko Apple plaća za patentne naknade

Na početku suđenja svaka strana je dobila po 25 sati za predočavanje dokaza i ispitivanje svjedoka, što je standardna procedura u takvim slučajevima. Samsung je dosad iskoristio gotovo sve svoje vrijeme - bilo im je ostalo još samo 25 minuta, piše Guardian.

Appleu je bilo ostalo gotovo četiri sata, pa su njegovi odvjetnici predočili popis od 75 stranica prigovora na desetke svjedoka koji još nisu pozvani na svjedočenje.

Sutkinja Lucy Koh na to ih je upitala zašto bi se trebala baviti papirologijom kad znaju kako ti svjedoci neće biti ispitani jer za to nema vremena, usput se zainteresiravši puše li možda crack kad dolaze s takvim prijedlogom.

Appleovi odvjetnici ustvrdili su kako nisu na cracku, ali su ostali pri tvrdnji kako mogu progurati još 20 svjedoka protiv Samsunga tijekom dva preostala dana. Koh je uzvratila kako će smisliti primjerenu kaznu pokaže li se njihova procjena pogrešnom.

Ujedno je tijekom svjedočenja više financijskih stručnjaka na površinu isplivalo još pojedinosti o čuvenom tajnovitom Appleovom poslovanju. Kompanija je za patentna prava isplatila oko 1,4 milijarde dolara (gotovo osam milijardi kuna) na račune barem 90 tvrtki.

Od rujna 2010. na tržištu SAD-a prodali su iPhoena u vrijednosti 12,23 milijardi dolara (gotovo 70 milijardi kuna), a od travnja 2011. iPada u vrijednosti 2,29 milijardi dolara (oko 13 milijardi kuna).

Potencijalna odšteta Samsungu, u slučaju da porota presudi kako je prekršio patente u vlasništvu južnokorejske tvrtke, iznosila bi ukupno barem 421,8 milijuna dolara (oko 2,4 milijarde kuna), od čega većina otpada na patente vezane uz bežične tehnologije. Apple od Samsunga traži 2,5 milijardi dolara (oko 14,2 milijarde kuna) odštete.