UTRKA S APPLEOM

Nova Nokia s Windowsima stiže 5. rujna?

16.08.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Čini se kako će finsko-američki dvojac pokušati preteći tvrtku iz Cupertina i predstaviti svoj novi pametni telefon prije no što stigne iPhone 5

Posrnuli finski proizvođač mobitela i Microsoft najavili su zajedničko medijsko događanje za 5. rujna, u sklopu dvodnevnog sajma Nokia World.

Pretpostavlja se da će predstaviti novi pametni telefon sa sustavom Windows Phone 8, kako bi preduhitrili Apple, koji bi 12. rujna trebao svijetu pokazati novi iPhone, piše Guardian.


Nokia se bori za opstanak nakon što je zadnjih godina prepustila veliki dio tržišta Appleu i Samsungu. Lani je ušla u savezništvo s Microsoftom, čiji softver također zaostaje za svojim rivalima - iOS-om i Androidom.

Odjel softverskog diva iz Redmonda koji se bavi mobitelima bilježi gubitke dva zadnja kvartala uzastopce, a poslovanje s pametnim telefonima smanjilo se unatoč tomu što je globalno tržište poraslo za 50 posto.

Za obje tvrtke nadolazeća inačica Windowsa bit će ključno oružje u borbi za povećanje tržišnih udjela. Dijelit će isti kod s novim Windowsima za osobna računala, što znači da će programerima biti lakše pisati aplikacije na obje platforme, a sučelje će biti lako prepoznatljivo milijunima korisnika Windowsa diljem svijeta.

Očekuje se kako će Windows 8 biti pušten u prodaju krajem listopada ove godine.

Nokija je tijekom drugog kvartala prodala samo četiri milijuna mobitela pogonjenih Windowsima (naspram 26 milijuna Appleovih i 50 milijuna Samsungovih), uz gubitak od 1,53 milijarde eura (oko 11,4 milijardi kuna).

Iako su se vlastitog operativnog sustava Symbian riješili još početkom prošle godine, mobiteli koji ga koriste još se bolje prodaju od onih s Windowsima.