POSLJEDNJI POKUŠAJ?

Sud Appleu i Samsungu: Pomirite se!

17.08.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Šefovi dva tehnološka diva dobili su nalog da pokušaju pronaći razrješenje sudskog spora nagodbom prije no što se slučaj idući tjedan nađe pred porotom

Nakon svjedočenja Samsungovog dizajnera Jin Soo Kima, kojeg su pitali je li tvrtka za koju radi tijekom veljače 2010. dobila informacije od Googlea kako njihov novi tablet previše sliči na tada tek friško najavljeni Appleov iPad (rekao je da nema pojma o tome), okružna sutkinja Lucy Koh sugerirala je da dvije kompanije potraže mirno rješenje.

Točnije, piše Guardian, njihovi se šefovi moraju čuti bar jednom telefonski prije no što porota kaže svoje.

Zaraćenim stranama, koje su se međusobno tužile zbog kršenja niza patetnih prava, vrijeme za predočavanje dokaza i ispitivanje svjedoka ističe. Dosadašnji susreti na vrhu nisu dali ploda, a svjedočenja koja su se mogla čuti dosad ne daju nadu da će do vansudske nagodbe doista i doći.

Apple optužuje Samsung za kopiranje dizajna i nekih funkcionalnosti iPada i iPhonea te traži zabranu prodaje i milijarde dolara odštete. Samsung tvrdi kako Apple koristi nekoliko rješenja, uključujući ona ključna za bežično povezivanje, čiji je on vlasnik.

Suđenje je ušlo u treći tjedan. Prije no što je porota ušla u sudnicu, Koh je odvjetnicima obje strane rekla kako su uspjeli podići razinu svijesti o važnosti njihovih prava na intelektualno vlasništvo.

Iako su pokušaji mirenja već nekoliko puta doživjeli neuspjeh, Koh ih je potakla da probaju još jednom, naglasivši kako u ishodu parnice vidi rizike za obje strane.

Tijekom sastanka o kojem je ispitivan Jin Soo Kim Googleovi predstavnici upozorili su kolege iz Samsunga kako bi trebali redizajnirati tablet, zato što suviše sliči na Appleov. Kim je rekao kako nije bio na sastanku i nije bio obaviješten o tome što se razgovaralo.

Bez obzira koliko njegova obrana bila jaka, Sasmung ima drugih problema. Obje su strane strogo ograničene što se vremena za ispitivanje svjedoka tiče. Svaka je dobila po 25 sati, ali Samsung je dosad iskoristio daleko više nego Apple, što znači da će uskoro morati podij prepustiti Appleovim odvjetnicima.