tportal.hr

Zagreb
+19
Osijek
+19
Pula
+21
Rijeka
+22
Zadar
+17
Split
+18
Dubrovnik
+20

VELIKO IŠČEKIVANJE

Zbog Applea pada prodaja pametnih telefona

Kupci čekaju ne bi li vidjeli što će ponuditi novi iPhone i niz drugih uređaja pa odlažu kupnju, kažu u analitičkoj kući Gartner

Datum objave:
14.8.2012 14:23

Zadnja izmjena:
14.8.2012 16:47

Prema njihovim podacima, koje prenosi CNET, globalna prodaja pametnih telefona skliznula je za više od dva posto tijekom drugog tromjesečja, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Osim što ih pritišće financijska kriza, sadašnji i potencijalni vlasnici pametnih telefona čekaju kako bi vidjeli kakva će sve tehnološka čudesa iznjedriti jesen, od iPhonea 5 pa dalje.

Zbog toga bi i treći kvartal mogao biti slabiji no inače, ovisno o tome kad će se novo Appleovo čedo pojaviti na tržištu. Očekuje se kako će biti predstavljen tijekom rujna i pušten u prodaju mjesec ili dva kasnije.

Nokijin udio pao je za tri posto, prodaja za 14,8 posto. Tržišne udjele izgubili su i Motorola, LG, HTC i proizvođač BlackBerryja, tvrtka Research in Motion. Dobitnici su - a tko drugi - Apple i Samsung, koji su ugrabili novih 2,3, odnosno 5,3 posto.

Samsungov dobar rezultat pogurala je snažna prodajauređaja iz serije Galaxy, pogotovo modela S III, koja je dosegla deset milijuna primjeraka tijekom prva dva mjeseca.

Globalna prodaja mobilnih uređaja tijekom drugog kvartala iznosila je 419 milijuna primjeraka, pri čemu je prodaja pametnih telefona rasla 42 posto godinu na godinu. Činili su 37 posto svih prodanih mobitela tijekom tog razdoblja. Motor rasta, procjenjuju u Gartneru, bit će tržišta u nastajanju poput Kine i proizvođači mobitela koji guraju uređaje s ugrađenom tehnologijom 3G.

Gartner je ranije objavio kako očekuje prodaju 1,9 milijardi mobitela tijekom ove godine.

208016,207697,208307,207072

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr