U NOVOM INTERNET EXPLORERU

Moći ćete birati hoće li vas oglašivači pratiti

08.08.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Korisnici Windowsa 8 moći će promijeniti početnu postavku sigurnosne opcije 'Ne prati me' (Do Not Track) u Exploreru 10 kada prvi put pokrenu novi operativni sustav

Signal 'Ne prati me' daje vam mogućnost izbora hoćete li oglašivačima online i web siteovima omogućiti praćenje vašeg surfanja ili ćete im to uskratiti. Svih pet najvećih preglednika - Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera i Safari - mogu odaslati takav signal.

Tijekom svibnja Microsoft je najavio da će biti uključen kao početna postavka u IE 10. To se nije promijenilo, piše Computerworld - ako ne poduzmete ništa, signal će ostati uključen - no to ćete moći promijeniti nakon instalacije.

Kao i prethodna izdanja, Windows 8 ponudit će vam više alternativa kada ih prvi put pokrenete. Opcija Express prihvaća početne postavke koje je Microsoft odredio, uključujući i 'Ne prati me'.

Do signala ćete moći doći preko menija 'Express Settings' koji će ponuditi opciju 'Customize', u sklopu koje ćete moći uključivati i isključivati opciju 'Ne prati me'.

Kad završite instalaciju, pojavit će se obavijest o tome da će Explorer imati uključen signal 'Ne prati me'. Što se tiče korisnika Windowsa 7, koji će također moći koristiti desetku, dobit će obavijest o statusu signala i link na upute kako ga promijeniti.

Čini se da je Microsoft prihvatio preporuke Europske unije, prema kojima je dovoljno obavijestiti korisnike o statusu signala i dati im mogućnost promjene. Nije isključeno da će njegov primjer slijediti drugi.

Oglašivačima online ne sviđa se praksa automatskog uključivanja signala bez znanja korisnika. Nadaju se da standard neće postati široko prihvaćen ako signal mora biti ručno uključen.