MOBILNO PLAĆANJE

U Starbucksu će se plaćati Squareom

08.08.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Square, start-up koji se bavi mobilnim plaćanjem, napravio je veliki korak prema široj potrošačkoj javnosti - preuzeo je obradu plaćanja kreditnim i debitnim karticama za Starbucks

Divovski lanac kafića sa sjedištem u Seattleu uložit će 25 milijuna dolara (više od 142 milijuna kuna) u tvrtku koju je pokrenuo suosnivač Twittera Jack Dorsey, a njegov direktor Howard Schulz postat će dio uprave Squarea, piše Wired.

Oko sedam tisuća Starbucksovih kafića diljem Sjedinjenih Država od jeseni će tako početi koristiti Squarevo rješenje za mobilno plaćanje. Jednom kad se to dogodi, start-up osnovan 2009. postat će daleko vidljiviji i prepoznatljiviji u javnosti. Starbucks će ipak zadržati svoju popularnu aplikaciju za plaćanje putem mobilnog telefona.

Dorsey je Square pokrenuo kako bi svima omogućio naplaćivanje kreditnim karticama uz pomoć malog skenera, kojeg se spaja na ulaz za slušalice pametnih telefona. Sam uređaj je besplatan - Square zarađuje uzimajući postotak od svake transakcije.

Dorsey želi ne samo podići uspješnu tvrtku, već i radikalno promijeniti način na koji građani plaćaju.

Udruživanje sa Starbucksom možda nije naročito revolucionaran potez, ali će Square uvesti u poslovanje jednog od najrasprostranjenijih trgovačkih lanaca na svijetu. Dobit će priliku da svoju tehnologiju preobrazi iz noviteta za zagriženije ljubitelje tehnologije u nešto što će ogroman broj ljudi koristiti svaki dan.