CIJENA SLOBODE

Besplatne aplikacije prijete vašem mobitelu

31.07.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Oglasi u skočnom prozoru su se vratili. Ovoga puta gnjavit će vas na pametnom telefonu, i to više nego prije

Preuzimanje besplatnih aplikacija za Androide izlaže vas riziku gnjavaže s agresivnim softverom za oglašavanje i krađi podataka, upozoravaju u tvrtki za računalnu sigurnost Lookout, a prenosi CNET.

Oko pet posto besplatnih aplikacija, tvrde, ima spam oglase koji šalju vaše privatne podatke trećim stranama bez vašeg znanja. Taj se broj isprva čini malim. No uzmite u obzir to koliko se milijuna puta skidaju aplikacije za Googleov operativni sustav.

Lookout je kao rješenje ponudio aplikaciju koja pregledava ostale i prijavljuje sumnjive. Hoćete li ih obrisati ili zadržati, odluka je vaša.

Platforma za Android trenutno je nalik Divljem zapadu - dobrih, loših i zlih momaka je napretek. Ima vrlo korisnih, kreativnih i inovativnih aplikacija. No manjak stroge kontrole i nadzora zlorabe pojedini oglašivači podvaljujući aplikacije koje će se, primjerice, pokrenuti same od sebe.

A zle predstavljaju oni koji su se namjerili na krađu podataka (o, recimo, vašoj trenutnoj lokaciji ili onih koje koristite za m-bankarstvo), širenje virusa i slično.

Za razliku od Androida, Appleov App Store ima znatno strožu politiku kad su besplatne (i ine) aplikacije u pitanju, što omogućava bolji nadzor i za posljedicu ima manje izlaganje riziku.