PRIJENOSNIK NA TESTU

Lenovo U310 - solidan i oku ugodan ultrabook

20.07.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Iako nešto veći i teži od prethodnika, U310 je prijenosnik koji će zadovoljiti potrebe većine korisnika koji traže računalo za obavljanje jednostavnih zadaća u pokretu

Isprobali smo model Lenovo IdeaPad U310s, s predinstaliranim Windowsima 7 Home Premium. Prijenosnik je ljubazno ustupila tvrtka Mikronis.

U310 dio je plime ultrabookova kojom su nas razni proizvođači poplavili tijekom ove i prošle godine. Čini se kako nemaju namjeru stati, što može biti dobra vijest - oštrija konkurencija obično znači i niže cijene.

S dimenzijama 333 puta 225 puta 18 milimetara i težinom 1,32 kilograma, tristodesetica je nešto krupnija i teža od prethodnika U300 i srodnih modela drugih proizvođača.

Dva su osnovna razloga zašto. U novi model dodani su ulazi za Ethernet i HDMI, što je podebljalo profil ultrabooka, a pod haubom se vrti SATA čvrsti disk kapaciteta 500 GB, koji je teži od SSD ekvivalenata.

Unatoč tome, U310 se pokazao kao kompaktan i lagan uređaj, pogodan za duži transport na leđima ili u ruci.

Čistih linija, djeluje profinjeno i elegantno, nalik zatvorenoj knjizi ili slikovnici. Površina je ugodna na dodir i ne prlja se lako. Naizgled je vrlo čvrst, robustan i otporan. Dodatnu zaštitu za dno računala osiguravaju četiri gumene nožice. U paketu dolazi i crna košuljica.

Model koji smo testirali bio je pomalo bezlične sive boje, primjerenije korporativnim korisnicima nego studentskoj populaciji, na koju ovaj uređaj prvenstveno cilja. Ako poželite nešto drugo, moći ćete birati između različitih živih boja, uključujući plavu, roza, sivu i crvenu.

Radi na Intelov Core i3 radnog takta 1,5 GHz. Na raspolaganju su četiri GB radne memorije DDR3 (proširivo s još četiri), kao i integrirana Intelova grafička kartica HD Graphics 3000. Ima tri ulaza za USB, audio ulaz te čitač SD kartica, koji se jedini nalazi sprijeda.

Tipkovnica, opremljena hrvatskim dijakritičkim znakovima, traži neko vrijeme privikavanja ako se niste često susretali s prijenosnicima iz serije ThinkPad.

Tipke su izdignute i blago reagiraju na pritisak. Između njih je razmak, zbog čega su one na kojima nisu slova (poput Taba i Entera, recimo) smanjene, pa nam se u početku znalo dogoditi da ih promašimo.

Ipak, ukupno gledano, tipkovnica je pregledna i ugodna za rad.

Touchpad je ponešto drukčija priča. Dosta je tvrd, gotovo poput standardnog računalnog miša, i preosjetljiv kad ga se koristi za 'pinch-to-zoom' ili skrolanje s dva prsta. Prečesto se događalo da nehotično aktiviramo te funkcionalnosti, čak i nakon duljeg intenzivnijeg korištenja.

Isprobali smo kako se U310 nosi sa zahtjevima uobičajenog uredskog ili studentskog okruženja.

Radili smo na njemu s više otvorenih prozora u Chromeu (zanimljivo, Googleov preglednik dolazi instaliran), standardnih uredskih aplikacija poput Worda i Excela, vrteći u pozadini streaming s radija online ili videa s YouTubea. Sve odjednom, razumije se, tijekom više sati, s uključenom postavkom potrošnje energije 'Balansirano'.

Prvo što nam je privuklo pozornost bila je brzina podizanja operativnog sustava. Iako nema SSD disk, U310 bi Windowse stavio u pogon za otprilike minutu, s mogućnošću optimiziranja sustava za još brža buduća pokretanja.

To je dobar rezultat, iako treba imati u vidu kako je riječ o novom računalu, na kojem gotovo ništa nije bilo instalirano osim samog OS-a.

Razumljivo, prvo podizanje sustava radi konfiguracije je trajalo nešto dulje, ali ne i predugo. Cijeli je postupak jednostavan i vodi korisnika korak po korak. Povezivanje s mrežom također je proteklo glatko i bez problema.

Podvrgnuta radu u prethodno opisanim uvjetima, baterija je potrajala oko četiri i pol sata prije no što je računalo palo na ispod sedam posto kapaciteta i počelo tražiti spajanje na izvor električne energije.

Nije puno, ali možete računati da će bez problema izdržati putovanje autobusom do, recimo, Osijeka ili Zadra, vjerojatno i nešto više (s obzirom na to da nećete koristiti bežično spajanje na internet). Za ponovno punjenje baterije do vrha trebalo je oko dva sata.

Zaslon dijagonale 13,3 inča (33,7 centimetara) i rezolucije 1.366 puta 768 piksela nije loš, ali nas nije impresionirao.

Pod jačim osvjetljenjem, umjetnim ili prirodnim, morali smo tražiti dobar kut gledanja kako bismo mogli vidjeti što se prikazuje na monitoru. To se dalo riješiti podešavanjem razine osvjetljenja, što bi zauzvrat žderalo bateriju. A i razlučivost bi mogla biti bolja.

Zvuk također nije baš nešto - pomalo je limenkast - tako da ne očekujete previše. Rezultat je nešto bolji ako ga spojite na eksterne zvučnike.

Primijetili smo kako se nakon nekog vremena počeo grijati više nego što bi novi uređaj trebao, što je rad s prijenosnikom u krilu učinilo dosta neugodnim. S obzirom na to da je riječ o uređajima namijenjenim radu u pokretu, Lenovo bi se trebao time više pozabaviti.

Nedostacima unatoč, U310 je solidan, oku ugodan prijenosnik koji će bez problema zadovoljiti potrebe većine korisnika koji traže računalo za obavljanje jednostavnih zadaća u pokretu.