UGROŽENA PRIVATNOST

Bug u Skypeu uzrokuje nasumično slanje poruka

18.07.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Korisnici Skypea, najpopularnijeg servisa VoIP telefonije ne bi trebali neko vrijeme (do izlaska ažurirane verzije) koristiti uslugu instant poruka (IM) jer bi ih to moglo dovesti u neugodnu situaciju

Iz Skypea je u ponedjeljak došla potvrda postojanja greške u softverskom klijentu koja uzrokuje slanje privatnih poruka neželjenim primateljima.

Nekim su korisnicima, nakon lipanjskog ažuriranja programa, poruke nenamjerno slane slučajnim primateljima iz njihovog popisa kontakata. Problem se očituje u slučaju rušenja aplikacije tijekom IM komunikacije te se ponekad zadnja poruka, nakon novog ulaska u program, nekontrolirano šalje različitim kontaktima iz imenika. Korisnici su s pravom ogorčeni, jer ovaj propust može dovesti do ozbiljnog narušavanja privatnosti komunikacije.

Bugom su pogođene verzije Skypea 5.10 za Windowse, 5.8 za Mac, 4.0 za Linux i 1.2 za Windows Phone a iz kompanije su poručili da korisnici verzije 5.9 Skypea za Windowse, 2.8 za Android i 4.0 za iOS ne bi trebali imati problema u korištenju.

Skype se ispričao korisnicima i najavio izlazak zakrpe tokom ovog tjedna, koju će, kada izađe, biti moguće skinuti ovdje.