tportal.hr

Zagreb
+10
Osijek
+10
Pula
+15
Rijeka
+15
Zadar
+14
Split
+14
Dubrovnik
+11

ČASNI STARINA

Telstar slavi 50 godina prvog satelitskog tv prijenosa

Prvi civilni komunikacijski satelit Telstar, konstruiran za američku tvrtku Bell Labs za primanje i odašiljanje telefonskih i radio-televizijskih signala, omogućio je na današnji dan prije 50 godina, 12. srpnja 1962., prvi prijenos televizijskih slika satelitom između Amerike i Francuske

Datum objave:
12.7.2012 10:37

Zadnja izmjena:
12.7.2012 10:40

Vezane teme

Oblog oblika, težine 77 kilograma i promjera svega 88 centimetara, Telstar je lansirala NASA na raketi Delta 10. srpnja iz Cape Canaverala na Floridi.

Postavljen je u orbitu i trebalo mu je dva sata i 37 minuta da obiđe Zemlju. Mogao je osigurati transatlantsku vezu samo 20 minuta kad se nalazio iznad Atlantika.

Dvije zemaljske stanice tada su ga slijedile, jedna u Andoveru u američkoj saveznoj državi Maine i druga u Francuskoj u Pleumeur-Bodouu u Bretanji.

Dva dana nakon lansiranja, Telstar je prenosio prve televizijske slike izravno između stanica Andover i Pleumeur-Bodou. Televizijske programe namijenjene javnosti prenijele su američke postaje CBS, NBC i ABC, kao i CBC u Kanadi te Eurovizija u Europi 23. srpnja. Kip slobode u New Yorku te Eiffelov toranj u Parizu prve su televizijske slike koje je javnost s obje strane Atlantika mogla vidjeti.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr