GLOBA BEZ PREMCA

Google će platiti rekordnu kaznu?

10.07.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Moguće je da će Google biti prisiljen platiti 22,5 milijuna dolara (oko 128,2 milijuna kuna) kako bi nagodbom riješio tužbu da je zaobišao korisničke postavke sigurnosti u Appleovu pregledniku Safari

Wall Street Journal navodi da bi to mogla biti najveća kazna koju je američko regulatorno tijelo Federal Trade Commission ikad izreklo pojedinačnoj tvrtki.

Podsjetimo, Google je pomoću posebnog koda zaobišao sigurnosne postavke u Safariju, što je toj kompaniji omogućilo praćenje korisnika na računalima i prijenosnim uređajima. Branili su se da su to učinili kako bi mogli ponuditi opcije koje su njihovi korisnici uključili. Navodno oglasni kolačići nisu prikupljali osobne informacije.

FTC je navodno proveo istragu o tome je li Google time narušio uvjete nagodbe iz 2011. godine, sklopljene zbog narušavanja privatnosti korisnika Buzza.

Prema tim uvjetima, Google se obvezao zatražiti izričitu dozvolu korisnika svaki put kad uvede dodatno dijeljenje određenih vrsta korisničkih informacija, kao i na nezavisnu reviziju svojih politika privatnosti u narednih 20 godina.

Kazna bi mogla dosegnuti i do 16 tisuća dolara (91,2 tisuće kuna) dnevno.