PRIPREMA SE OBRANA

Novi Kindle Fire sličan Nexusu 7?

10.07.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Amazon neće prepustiti drugo mjesto na tržištu tableta olako i bez borbe. Jedno od novih oružja bit će osvježeni Kindle Fire, koji bi se trebao pojaviti krajem godine (navodno tijekom rujna, kad i iPad Mini)

Kako bi se othrvao Appleovom iPadu i Googleovom Nexusu 7, piše All Things D navodeći neimenovane izvore, Amazon sprema brojna poboljšanja svog popularnog tableta.

Pokažu li se glasine točnima, novi Kindle Fire bit će tanji, s ugrađenom kamerom i kvalitetnijim zaslonom veće razlučivosti - 1.280 puta 800 piksela (za razliku od sadašnjih 1.024 puta 600 piksela) - kakvu ima i Nexus 7. To bi trebalo osigurati jasniji prikaz fotografija i teksta.

Za prvi Kindle Fire Amazon je pokupio hardver kako je stigao, zbog čega je prilično ličio na RIM-ov PlayBook. Druga inačica vjerojatno će dobiti prednju kameru, tanji te lakši profil kao i vjerojatno bolji procesor i grafiku.

Izbaci li doista Apple manji iPad na tržište ove godine, Amazon će se teško nositi s udarom s dvije strane, naročito ako i iPad bude cjenovno bliže kategoriji u kojoj su Nexus i Fire (200 dolara, oko 1.140 kuna).

Bit će to zanimljiv okršaj. Treća generacija iPada znatno je odmakla konkurenciji po pitanju zaslona i baterije, ali je i dvostruko skuplja. Manji, jeftiniji iPad morao bi se ponečeg odreći - gotovo sigurno Retine, možda i dvije kamere - a postoji i rizik kanibalizacije vlastite skuplje inačice.