BLAŽI ZA KORISNIKE

Microsoft uvodi novu antipiratsku zaštitu za Windows 7

08.05.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Microsoft je shvatio da je Genuine sustav zaštite od piratstva postao omražen i među legalnim korisnicima zbog periodičnih provjera i povremenih pogrešaka u dijagnozi piratskog softvera, pa je odlučio promijeniti njegov naziv i, donekle, ponašanje

Tehnologija koja će štititi Microsoftova autorska prava za nove Windowse 7 sastojat će se od dva stupnja, aktivacije i validacije, no ovoga puta proizvođač Windowsa će staviti naglasak na aktivaciju. Validacija si je u Windowsima XP pribavila negativni publicitet, pa će se ta riječ izbjegavati u budućnosti.

Windows 7 će biti zaštićen na isti način kao i Vista, ali s malim izmjenama koje bi legalnim korisnicima trebale smanjiti gubljenje vremena stalnim provjerama. Promjene će biti najviše vidljive u podsjetniku za aktivaciju neaktivirane instalacije Windowsa 7. Umjesto periodičnog podsjetnika za aktivaciju, novi podsjetnik će se pojaviti jednom, ponuditi trenutnu aktivaciju ili odgodu aktivacije te napisati koje su prednosti promptno aktiviranih Windowsa i zatim pustiti korisnika da nastavi raditi na svojem računalu.

Microsoft neće ukloniti zaštitu protiv piratstva na novim Windowsima, ali bi je mogao napraviti manje tegobnu za korisnika. Genuine osvježavanja za Windowse XP, koja priječe preuzimanje dodataka i zakrpa ako nemate legalne Windowse, nastavit će se kao i dosad i tu neće biti nikakvih promjena.