SVIJET NA DLANU

Google nastavlja s digitalizacijom svjetske baštine

09.07.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Nakon holokausta, Mandele, biblijskih rukopisa, umjetnosti i knjiga, Google će digitalizirati preko 30 tisuća dokumenata o Mussolinijevoj diktaturi

Google se uspio dogovoriti s talijanskom vladom da na internet stavi preko 30.000 raznih dokumenata i videa o Mussolinijevoj vladavini. Materijale, koji uglavnom veličaju njegovu fašističku diktaturu, Googleu će ustupiti Istituto Luce-Cinecittà. Naime, glavni sadržaj njihove arhive su kratki filmovi koje je Istituto Luce-Cinecittà, inače osnovan 1925. godine, snimao kao propagandu za Mussolinija i koju su u njegovo vrijeme prikazivali građanima te im uz filmove servirali priče o moćnoj Italiji i njezinoj industriji. Pored propagandnih filmova, u arhivi se nalaze snimke raznih starleta koje su u to vrijeme izlazile s talijanskim vojnicima. Sve te snimke Google će postaviti na poseban kanal na Youtubeu.

Ovo je samo jedan od projekata kojim Google nastoji digitalizirati svjetsku kulturnu i povijesnu baštinu i na taj je način sačuvati. Prvi projekt s kojim su krenuli bila je digitalizacija knjiga prije osam godina. U suradnji s preko 40 nacionalnih i sveučilišnih knjižnica iz svijeta Google je do danas digitalizirao više od 20 milijuna knjiga koje se mogu pretraživati preko Google Booksa. Krajnji cilj Googlea je digitaliziranje svake knjige koja je objavljena, a prema njihovoj procjeni iz 2010, ta je brojka tada iznosila 130 milijuna naslova koje u Googleu namjeravaju digitalizirati do kraja ovog desetljeća.

Njihov najveći projekt dosad je 'Projekt Svitaka s Mrtvog mora' te digitaliziranje drevnih biblijskih rukopisa, što korisnicima omogućava pretraživanje i čitanje rukopisa u neviđenoj rezoluciji dosad. Svici s Mrtvog mora, koji sadrže najstarije poznate biblijske rukopise, nude kritičan uvid u židovsko društvo u Izraelu u vrijeme Kristova rođenja. Projekt su realizirali u suradnji s Izraelskim muzejom i dosad su digitalizirali pet svitaka, Svitak Velikog Izaije, Pravilo o zajednici, Komentar na Svitak Habakuk, Svitak Hrama i Svitak o ratu, a na stranici se svaki od njih može zumirati i detaljno proučavati.

Google je u suradnji s Yad Vashemom digitalizirao njihovu arhivu holokausta i indeksirao sve fotografije tako da se mogu jednostavno pretraživati. Već prvog dana kada su pokrenuli projekt, Google je na stranicu stavio preko 130 tisuća fotografija. Sljedeća stvar koju namjerava napraviti, a koja će također služiti tome da se ne zaboravi holokaust, digitalizacija je kolekcije svjedočenja preživjelih.

Još jedan Googleov projekt kojim se nastoji sačuvati povijesna baština je 'Nelson Mandela Centre of Memory'. Na stranici se nalazi preko 1900 dokumenata, fotografija i filmova o Nelsoni Mandeli. Među sačuvanima dokumentima nalazi se brojna pisana korespondencija između Mandele i svjetskih političkih lidera, aktivista, obitelji i prijatelja s kojima se dopisivao sve do završetka aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Tu su i rijetke fotografije Mandele, zatim njegove nikad viđene bilješke dok je pisao autobiografiju 'Long Walk to Freedom', pa čak i nalog za njegovo uhićenje.

Projektom Google Art Google ljubiteljima umjetnosti nudi virtualnu šetnju po najpopularnijim muzejima današnjice i razgledavanje njihovih izložaka. U projekt je uključeno 70 svjetskih muzeja, a virtualni posjetitelji mogu razgledati više od tisuću izložaka, svaki od njih komentirati i podijeliti ga s prijateljima.

I dok je Google Art Project omogućio razgledavanje muzeja pomoću tehnologije koju koristi Google Street View, 14 vrhunskih umjetničkih djela iz slavnog madridskog muzeja Prado može se pogledati preko Google Eartha. Slike su snimljene s oko 14 tisuća megapiksela, a njihovo je snimanje trajalo oko tri mjeseca. Slike, među kojima su one Rembrandta, Rubensa, Goye i ostalih, tako se mogu gledati do najsitnijih detalja, čime nisu zanimljive samo ljubiteljima slikarstva, već i profesionalcima koji ih na taj način mogu vrlo detaljno proučavati.