ČISTKA SE NASTAVLJA

Google gasi iGoogle i još četiri proizvoda

06.07.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Željezna metla u Mountain Viewu ne miruje. Od prošle jeseni ukinuli su više od 30 proizvoda i usluga, a na red dolazi još pet

Od usluga čije je ukidanje najavljeno na Googleovu službenom blogu, četiri će malo kome nedostajati. Uređaj Google Mini, poslužitelj za pretraživanje namijenjen tvrtkama, bit će povučen iz prodaje krajem ovog mjeseca zato što korisnici iste funkcionalnosti mogu pronaći u proizvodima kao što su Search Appliance, Site Search i Commerce Search.

Koliko Search Appliance sad košta, nije poznato. No kad je pušten na tržište bio je znatno skuplji od Minija. To što Google povlači potonjeg iz službe vjerojatno je posljedica pokušaja preusmjeravanja tvrtki - naročito manjih i srednje velikih poduzeća - na usluge u računalnom oblaku, piše Information Week

U povijest tiho odlazi i Talk Chatback, widget koji je omogućavao webmasterima pridodavanje sučelja za Google Talk na siteove koje održavaju. Google dosadašnje korisnike preusmjerava na alatnu traku tvrtke Meebo, koju je kupio u lipnju.

Google Videu, na koji nije moguće uploadati videozapise još od 2009. godine, napokon će biti skraćene muke. Koristite li još uvijek taj servis, do 20. kolovoza trebate preseliti, preuzeti ili obrisati svoj sadržaj. Ne učinite li to, Google će ih nakon tog datuma automatski pohraniti kao privatne videozapise.

Na YouTubeu već neko vrijeme stoji obavijest koja upozorava korisnike na sadržaj na Google Videu i nudi im pomoć.

Tražilica za Symbian, za koju većina ljudi vjerojatno nije ni čula, također će biti ugašena, a korisnici preusmjereni na mobilnu tražilicu.

Najpoznatija žrtva svakako je iGoogle, servis koji omogućava stvaranje personalizirane početne stranice, a koji će biti ukinut u studenom 2013. godine.

Google je tu uslugu uveo u svibnju 2007. godine, pokušavajući uhvatiti priključak s društvenim mrežama te personalizacijom učiniti relevantnijim pretraživanje i oglašavanje. Sad će je zamijeniti mnoštvo aplikacija za Android i Chrome.