ŠEF EKVADORSKE DIPLOMACIJE

'Assangea optužuju da mu je pukao kondom'

05.07.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Ekvadora, zemlje od koje je osnivač WikiLeaksa Julian Assange zatražio politički azil, ironično se osvrnuo na aferu sa silovanjem i seksualnim napadom u Švedskoj vezanu uz Assangea

'Osobno, mislim da je to za umrijeti od smijeha', kazao je u srijedu navečer novinarima šef ekvadorske diplomacije Ricardo Patino, dodajući: 'Optužuju ga jer mu je puknuo kondom'.

Australski osnivač WikiLeaksa nalazi se od 19. lipnja pod zaštitom ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kamo se sklonio kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, odbivši odazvati se na poziv britanske policije.

Assange koji tvrdi da je imao seksualne odnose na koje su dvije švedske podnositeljice tužbe pristale, strahuje da će ga Švedska izručiti u SAD gdje bi mu se moglo suditi zbog špijunaže nakon što je njegova internetska stranica objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih telegrama.

Ekvador, čiji je socijalistički predsjednik Rafael Correa već izrazio simpatiju spram osnivača WikiLeaksa, nije iznio rok u kojem će odgovoriti na njegov zahtjev za azilom.

'Upravo prikupljamo informacije o navodnim optužbama u Švedskoj', dodao je Patino.

'Naivno je pomisliti da je to glavni razlog' zahtjeva za izručenjem, prokomentirao je on. 'Moramo ispitati te navode jer je to navedeni razlog izručenja', nastavio je ministar.

Po njemu to je pitanje 'temeljno za donošenje odluke' hoće li se ili ne dati politički azil.