ZABRANA PRODAJE OSTAJE

Pljuska Samsungu prije sudskog obračuna s Appleom

03.07.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Američka sutkinja Lucy Koh odbacila je Samsungov zahtjev za podizanjem zabrane prodaje tableta Galaxy Tab 10.1 na američkom tržištu te tome dodala i zabranu za pametni telefon Nexus

Južnokorejska tvrtka time je pretrpjela treći pravni poraz tijekom samo tjedan dana. I to dok se priprema za presudni sudski okršaj oko patentnih prava s Appleom.

Koh ne samo što je odbila ukinuti zabranu prodaje koju je sama dosudila prije nekoliko dana, već je tome dodala i predparničnu zabranu prodaje Samsungovog pametnog telefona Galaxy Nexus, piše Reuters.

Ta je bitka samo dio rata koji se vodi u desetak zemalja svijeta, u kojima se dva diva potrošačke elektronike međusobno optužuju za kršenje patenata.

Zabrana vjerojatno neće imati velik utjecaj na Samsungove prihode i zaradu, s obzirom da je tvrtka već pustila nadograđene modele na tržište. No serija pravnih poraza nije dobar znak, tim prije što su predparnične zabrane rijetka pojava. Dvije tvrtke bi se pred sudom trebale pojaviti 30. srpnja.

Iz Samsunga su objavili kako su razočarani odlukom sutkinje Koh. Uvjereni su kako će zbog toga patiti potrošači u Sjedinjenim Državama.

Okružni sud nije zadnja prilika koju Samsung ima za podizanje zabrane. Mogu se obratiti i saveznom prizivnom sudu u Washingtonu, koji jedini ima ovlasti razrješavati sporove oko intelektualnog vlasništva.

Samsung je trenutno jedini pravi rival Appleu na tržištu tableta, iako još uvijek prilično zaostaje za tvrtkom iz Cupertina. Prema podacima tvrtke Display Search, Apple je prodao 13,6 milijuna iPada tijekom prvog tromjesječja ove godine i drži 63 posto tržišta. Samsung je tijekom istog razdoblja prodao 1,6 milijuna tableta i ugrabio 7,5 posto tržišta.

Apple je također tražio i zabranu prodaje pametnog telefona Galaxy S III, koji je tek prošlog mjeseca pušten u prodaju.