NAGODILI SE

Apple platio Kinezima milijune za ime 'iPad'

02.07.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Apple je tvrtci Proview Technology platio 60 milijuna dolara (oko 342 milijuna kuna) kako bi u Kini okončao sudski spor oko naziva 'iPad'

U sudskoj bitci našle su se najvrednija svjetska tehnološka tvrtka i kineska kompanija gotovo pred bankrotom. Tužba je donekle usporila prodaju i odgodila lansiranje novog iPada na tržište najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Naime, Proview je od kineskih vlasti u više gradova zatražio uklanjanje iPada s polica trgovina.

Nagodba uz posredovanje suda, objavljena na stranici Višeg narodnog suda u pokrajini Guandong, omogućit će Appleu nastavak prodaje popularnog tableta na jednom od najznačajnih svjetskih tržišta, piše The Telegraph. Za njih je to dobra vijest jer bi daljnje odlaganje moglo donijeti velike gubitke.

Apple i Proview, ogranak tvrtke Proview International Holding iz Hong Konga, pregovarali su o nagodbi od veljače, kada je pred sudom održano prvo ročište, a tvrtka iz Cupertina se žalila nižestupanjskom sudu na njegovu odluku.

Jabučari su tvrdili kako su vlasništvo nad zaštitnim znakom iPad za više zemalja kupili od Proviewa, nekad globalnog igrača. Kinezi su kontrirali tvrdnjom kako su Amerikanci poslovali samo s jednim ogrankom te tvrtke.

Kineski sud presudio je u korist domaće tvrtke, odlučivši kako ima pravo na korištenje naziva iPad u toj zemlji. Proview je pokušao podići tužbu i u SAD-u, ali tamošnji sud ju je odbacio.

Appleov tablet dominira tim segmentom kineskog tržišta, gdje drži udio od 70 posto. Tijekom drugog tromjesečja prodaja u Kini, Hong Kongu i Tajvanu porasla je višestruko, na 7,9 milijardi dolara (više od 45 milijardi kuna). Samo u Kini isporučili su više od šest milijuna iPada.

No tu prednost lagano nagrizaju Lenovo s Lepadsima i Samsung s Galaxy Tabovima.

Proviewu - koji je navodno tražio 1,57 milijardi dolara (oko 8,9 milijardi kuna) odštete - novac će dobro doći. Bit će uplaćen na račun koji odredi sud i iskorišten kako bi se naplatili vjerovnici te tvrtke. Tvrtka je, naime, pred stečajem zbog duga od 8,68 milijuna dolara (oko 49,4 milijuna kuna).