BUDUĆNOST JE STIGLA

Pametne naočale i druga Googleova čudesa

28.06.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Futurističke pametne naočale predstavili su padobranci koji su, noseći ih, skočili ravno na zgradu u kojoj se konferencija I/O održava. Pogledajte video!

Uz tablet, apsolutni hit među novostima iz Googlea su futurističke pametne naočale povezane s internetom. O njima se dugo nagađalo, no sad su, čini se, tek na korak-dva od masovne proizvodnje.

Google ih je, naime, ponudio programerima koji sudjeluju u njegovoj godišnjoj konferencije po cijeni od 1500 dolara (oko 8600 kuna).

Oni koji se odluče posegnuti u džep kako bi ih se dokopali - a ne sumnjamo da će ih biti nemali broj - dobit će ih do kraja godine. U Googleu očekuju ne samo kritike i prijedloge, već i aplikacije za tu zvijezdu u usponu nosivog računalstva.

Pođe li sve kako treba, jeftinija inačica trebala bi biti puštena u prodaju početkom 2014. godine. Ne zna se koliko će koštati, ali vjerojatno će biti skuplje od pametnih telefona.

Kako bi ih predstavio, Google je angažirao padobrance, koji su skočili s visine od 2,1 kilometra iznad San Francisca na zgradu u kojoj se konferencija održavala. Naočale koje su nosili opremljene su kamerom, pa su posjetitelji mogli pratiti uživo gotovo doslovno kroz oči padobranaca. Kako je to izgledalo? Pogledajte video!

Ili pogledajte kraću promotivnu verziju:

Kao što smo već pisali, naočale mogu ispisivati tekst na ugrađenom zaslonu koji se nalazi izravno ispred očiju. Omogućavaju video brbljanje, fotografiranje, pa čak i šoping.

Nova inačica operativnog sustava Android Jelly Bean nadovezuje se na prethodnu, Ice Cream Sandwich. U Googleu kažu kako im je cilj bio napraviti brži i fluidniji OS, pa su tako, recimo, napravili dinamičnije obavijesti. Kasnite li na sastanak ili ste propustili poziv, moći ćete poslati e-poštu ili obaviti poziv izravno iz obavijesti.

Tipkovnica je preciznija i 'pametnija' - trebala bi moći predvidjeti iduću riječ koju ćete napisati. Kako će to funkcionirati na hrvatskome, vidjet ćemo. Ubrzali su glasovno tipkanje, koje će funkcionirati čak i kad nije aktivirana veza za prijenos podataka.

Tražilica je za Jelly Bean potpuno redizajnirana, tako da je sad brža, ima novo sučelje i prirodnije glasovno pretraživanje. Moći ćete utipkati upit ili jednostavno postaviti pitanje. Možete dobiti, kažu, precizni glasovni odgovor, zajedno s popisom rezultata pretrage.

Google Now je nova usluga, koja će agregirati korisne servisne informacije (vremenska prognoza, raspored vlakova, sportski rezultati i slično) i isporučivati ih u trenutku kad vam trebaju.

Nadogradnja za Galaxy Nexus, Motorolu Xoom i Nexus S kreće sredinom srpnja. Jelly Bean bit će također dostupan i open source zajednici.

Uređaj Nexus Q ostao je u sjeni tableta iz istoimene serije. Riječ je o malom džuboksu sferičnog oblika, koji možete spojiti sa zvučnicima i TV-om, pa onda streamati glazbu i video pohranjene u računalnom oblaku uz pomoć pametnog telefona ili tableta pogonjenog Androidom. Koštat će 299 dolara (nešto više od 1700 kuna), a bit će dostupan od sredine srpnja. Pogledajte video:

Uz postojećih 600 tisuća aplikacija, igara, pjesama, filmova i knjiga, ponuda Google Playa bit će proširena izdanjima izdavačkih kuća Condé Nast, Hearst, Meredith, a među novim naslovima naći će se časopisi House Beautiful, Men’s Health, Shape i Wired.

Korisnici će moći i kupovati filmove. Dosad su ih mogli samo unajmljivati. Također, ponuda će biti proširena televizijskim emisijama i serijama. Među ostalima, tu će se naći Revenge, Parks & Recreation i Breaking Bad. Bit će dostupni na svim uređajima pogonjenim Androidom, putem Google Playa i YouTubea na internetu, a uskoro i na Googleovim televizorima.