Tehnologija MOGLA BI ZATREBATI

Aplikacija koja vas izvlači iz uličnih nereda

  • Autor: M. W.
  • 27.6.2012 15:08:10
  • 27.6.2012 13:57:49

Ne želite se naći na putu gnjevne gomile ili nabrušenih specijalaca? U pomoć bi vam mogao priskočiti vaš pametni telefon

Aplikaciju je tijekom konferencije TEDGlobal u Edinburghu predstavio njen autor Salvatore Iaconesi. Softver za pametne telefone, koji još nije dostupan javnosti, već samo aktivističkim skupinama, preuzima podatke iz više društvenih mreža i koristi ih kako bi vlasnika upozorio koja su područja manje opasna tijekom prosvjeda, demonstracija i uličnih nereda, piše BBC.

Među društvenim mrežama na kojima prati poruke su Flickr, Instagram, FourSquare, Facebook i Twitter. Broji one sa sadržajem o potencijalnoj opasnosti i one bez njega, pa ih sintetizira u jednostavno čitljivo sučelje.

Dovoljno je usmjeriti telefon da bi sučelje u boji prikazalo je li to područje opasno ili ne. Ako zaslon pocrveni, bolje je krenuti u drugom smjeru. Ako se, naravno, baš ne želite naći tamo gdje je akcija. Ako pozeleni, ne morate se brinuti.

Iaconesi je nesvakidašnju aplikaciju razvio temeljem potreba aktivističkih pokreta diljem svijeta. Kako bi je dizajnirao, pratio je nemire u Velikoj Britaniji, Italiji, Tunisu i Egiptu. Inače je na čelu kolektiva AOS (Art is Open Source), koji okuplja inženjere, umjetnike i aktiviste usmjerene na dizajniranje aplikacija za građanstvo.

Uskoro bi se trebala pojaviti i javno dostupna aplikacija koju će biti moguće koristiti i za bolje snalaženje nakon potresa i drugih velikih prirodnih nepogoda te za bolje razumijevanje prometnih gužvi.

201153,201151,199920,199504
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još