RUNDA ZA APPLE

Sud zabranio prodaju tableta Galaxy u SAD-u

27.06.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Na zahtjev Applea, Samsung do daljnjeg ne smije prodavati svoj popularni uređaj Galaxy Tab 10.1. Južnokorejska tvrtka priprema žalbu

Američka sutkinja u okrugu San Jose u Kaliforniji Lucy Koh podržala je Appleov zahtjev za zabranom prodaje Samsungovog tableta Galaxy Tab 10.1. u SAD-u.

To je ozbiljan udarac za južnokorejsku tvrtku i značajna pobjeda za jabučare u globalnom ratu za patente vezane uz pametne telefone i tablete. Zabrana se ne odnosi na postojeće zalihe tog tableta.

Tablete iz serije Galaxy, pogonjene operativnim sustavom Android, mnogi smatraju glavnim (pa i jedinim ozbiljnim) rivalom iPadu, iako trenutno još nisu u poziciji s koje bi mogli ugroziti dominaciju iPada.

Koh je ranije bila odbila Appleov zahtjev za zabranom prodaje tableta i pametnih telefona iz te serije. No, piše Reuters, američki savezni prizivni sud naložio joj je ponovno razmatranje Appleovog zahtjeva vezanog uz tablete. 'Iako Samsung ima pravo na tržišno nadmetanje, nema pravo preplaviti tržište uređajima koji krše prava na intelektualno vlasništvo', napisala je u obrazloženju odluke, koja će stupiti na snagu čim Apple uplati 2,6 milijuna dolara (oko 14,8 milijuna kuna) jamčevine za eventualnu odštetu Samsungu, u slučaju da se zabrana pokaže neutemeljenom.

Samsung će se vrlo vjerojatno žaliti na ovu odluku saveznom prizivnom sudu u Washingtonu, isključivo nadležnom za sporove vezane za intelektualno vlasništvo. U toj tvrtci smatraju kako sudska odluka neće imati ozbiljnije posljedice po njihovo poslovanje, jer u ponudi imaju širok spektar proizvoda. Samo tijekom prošle godine na tržište su izbacili tri tableta, recimo.

Apple se u patentne ratove upustio 2010. godine, nastojeći ograničiti rast uređaja pogonjenih Googleovim Androidom, trenutno najprodavanijom softverskom platformom za prijenosne uređaje na svijetu. Kritičari te prakse smatraju kako je tvrtka iz Cupertina otišla predaleko, a i ova se odluka smatra neuobičajenom u američkoj sudskoj praksi. Ipak, čini se da neće postati presedanom koji bi se mogao automatski primijeniti i na druge slične slučajeve.

No zabrana prodaje u jednom od slučajeva koji se trenutno nalaze pred američkim sudovima mogla bi osnažiti njegovu pregovaračku poziciju u dogovorima o međusobnom licenciranju, kojima tvrtke pristaju dozvoliti korištenje patentiranih tehnologija.

Appleu će dobro doći nakon što je prošlog tjedna savezni sud u Chicagu odbacio tužbu protiv Googleove tvrtke Motorola Mobility, također temeljene na navodnom kršenju patentnih prava. Sudac Richard Posner presudio je kako bi zabrana prodaje Motorolinih pametnih telefona značila štetu za potrošače.

Apple je prodao 13,6 milijuna iPada tijekom prva tri mjeseca ove godine. Trenutno drži 63 posto globalnog tržišta tableta, prema podacima tvrtke Display Search. Samsung je prodao 1,6 milijuna uređaja i ima udio od 7,5 posto. Svjetsko tržište tih sve popularnijih uređaja moglo bi se tijekom ove godine gotovo udvostručiti na 123,5 milijuna primjeraka.

Tablete trenutno pripremaju i Microsoft i Google. Tvrtka iz Redmonda nedavno je predstavila Surface, uređaj pogonjen Windowsima koji bi se na tržištu mogao pojaviti krajem godine. Google navodno sprema vlastiti uređaj u suradnji s tajvanskom tvrtkom Asustek, koji će koštati 199 dolara (oko 1150 kuna). Priča se da će biti predstavljen tijekom ovotjedne konferencije razvojnih programera.