REVOLUCIJA MOŽE POČETI

Uskoro će biti više računala nego ljudi

26.06.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Tijekom 2012. broj mobilnih uređaja s internetskim pristupom premašit će sedam milijardi. Za koju će se godinu i udvostručiti, prognoziraju u Intelu

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.

Tijekom 2012. web će ući u fazu u kojoj će broj mobilnih uređaja s pristupom internetu (u što se ubrajaju prijenosna računala - uključujući ultrabookove - pametni telefoni, tablet-računala, čitači...) premašiti brojku od sedam milijardi. Prvi će put u povijesti broj računala biti veći od broja stanovnika na Zemlji.

U fazi 'interneta stvari', koju karakterizira stvaranje količine informacija jednake onoj stvorenoj od početaka civilizacije do 2003, naglasak će sve više biti na kvaliteti korisničkog okruženja i kreativnosti korisnika koji se više neće zadovoljavati jednostavnim konzumiranjem sadržaja, već će željeti sudjelovati i u njegovu stvaranju. 

Prema Intelovim predviđanjima, do 2015. godine broj će se mobilnih uređaja udvostručiti i dosegnuti brojku od petnaest milijardi. U prosjeku će za svakog korisnika postojati dva uređaja sa zasebnim IP adresama.

Budući da će stvarni broj korisnika narasti s dvije na tri milijarde, količina internetskog prometa nastavit će se povećavati: do 2018. će se utrostručiti te će biti veća od 4,8 zetabajta godišnje.

'Čak i danas svatko od nas generira otprilike jedan gigabajt podataka dnevno, a za tri godine ta će količina biti veća od četiri gigabajta, tj. otprilike jednaka količini podataka sadržanoj u dva dvosatna filma u visokoj rezoluciji', slikovito je Intelov direktor za odnose s javnošću Pavel Svoboda sažeo rast internetskog prometa.

Zbog takvog će porasta količina podataka koje treba pohraniti porasti za pedeset posto.

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

•na globalnoj se razini prenese 639.800 GB IP podataka
•preuzme se 47 tisuća aplikacija
•unese se više od dva milijuna upita za pretraživanje na Googleu (prije godinu dana taj je broj iznosio svega 694.455)
•pošalje se 204 milijuna poruka e-pošte (prije godinu dana svega 168 milijuna)
•277 tisuća korisnika prijavi se na svoje račune na Facebooku
•pogleda se šest milijuna web stranica
•na YouTube se prenese 30 sati videozapisa te se reproducira 1,3 milijuna videozapisa
•na Twitteru se pojavi 100 tisuća novih tvitova, a toj se mreži pridruži 320 novih korisnika
• na Wikipediji se objavi šest novih članaka ili unosa
• registrira se 1300 novih mobilnih telefona