SPREMNI NA SVAŠTA

Kako se klinci kriju od roditelja online?

26.06.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Znate li što vam djeca rade dok su na internetu? Sudeći po rezultatima studije koju je provela tvrtka McAffee, spremna su na svašta i to kriju od vas

Svjetski poznata tvrtka za računalnu sigurnost objavila je u studiji 2012 Teen Internet Behavior rezultate istraživanja kojim je pratila ponašanje, interese i životni stil tinejdžera (starih između 13 i 17 godina) online, kao i popularne taktike koje koriste kako bi prikrili nepodopštine od roditelja.

Što su otkrili? Čak 70 posto promatranih tinejdžera na neki je način skrivalo to što radi online od svojih roditelja. Na Mreži provode dva sata više dnevno no što to većina roditelja misli. Bez obzira na brojna upozorenja, objavljuju svoje fotografije i osobne informacije online. Dvanaest posto njih misli da nije opasno sresti osobu koju su upoznali online. Većina više promatra što rade drugi no što objavljuje podatke o sebi.

Njih 43 posto imalo je pristup simuliranom nasilju online, 36 posto bilo izloženo temama vezanim uz seks, a 32 posto je švrljalo siteovima s golišavim ili pornografskim sadržajima. Čak 62 posto ispitanika svjedočilo je nasilnom ponašanju online, a 23 posto njih smatra da su bili žrtve cyberbullyinga.

I nisu samo pasivni. Petnaest posto njih hakiralo je nečiji korisnički račun na društvenim mrežama, a svaki treći imao je pristup piratiziranim filmovima i glazbi. Gotovo devet posto tinejdžera provalilo je u nečiji e-mail.

Manje od 15 posto roditelja je svjesno da se događaju takve stvari. Mnogi među njima uvjereni su da se njihovo dijete ne bi upustilo u takve aktivnosti. To je, tumače u McAffeu, zbog toga što se mlađe generacije puno lakše i prirodnije koriste novim tehnologijama.

Pola klinaca našlo je odgovore za testove online, a čak 77 posto roditelja izjavilo je da ih za to nije briga. Ipak, otprilike pola ispitanih roditelja instaliralo je neku vrstu softvera za roditeljski nadzor, a 45 posto zna korisničko ime i lozinku za pristup e-mailu i profilima svoje djece na društvenim mrežama.

Malobrojni su oni koji kažnjavaju djecu oduzimanjem računala i prijenosnih uređaja, a tek poneki prate njihovo kretanje putem odgovarajućih servisa.

Kako se klinci kriju od roditelja online?

1) brišu povijest pretraživanja (53 posto)
2) gase ili smanjuju preglednik kad roditelj uđe u prostoriju (46 posto)
3) skrivaju ili brišu poruke ili videozapise (34 posto)
4) lažu ili prešućuju pojedinosti o svojim aktivnostima online (23 posto)
5) koriste računalo koje roditelji ne provjeravaju (23 posto)
6) koriste mobilni internet (21 posto)
7) koriste sigurnosne postavke da bi skrili sadržaj (20 posto)
8) surfaju tako da ne ostave traga (20 posto)
9) stvaraju adrese e-pošte za koje roditelji ne znaju (15 posto)
10) stvaraju duple/lažne profile na društvenim mrežama (devet posto)