MOBILNI BRAT WINDOWSA

Microsoft predstavio Windows Phone 8

21.06.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Microsoft je predstavio novu generaciju mobilnog operativnog sustava Windows 8. No, loša je vijest za korisnike prijenosnih uređaja pogonjenih Windowsima - neće podržavati novu inačicu operativnog sustava, koja bi se trebala pojaviti najesen. Umjesto toga, dobit će nadogradnju 7.8

Windows Phone 8 i Windows 8 u srži će dijeliti isti kod, što će razvojnim programerima znatno olakšati prijelaz s operativnog sustava namijenjenog desktop računalima na onaj namijenjen prijenosnim uređajima.

Pojednostavljeno, ekipa iz Redmonda obećava da će programeri moći jednom napravljenu aplikaciju koristiti na dvije platforme uz razmjerno male izmjene.

Microsoft se time, piše The Seattle Times, za korak približio ostvarenju vizije stvaranja integriranog eko sustava, u kojem će programeri lakše stvarati, a potrošači lakše pristupati do više platformi na raznovrsnim uređajima. Kao i smanjenju jaza koji ga trenutno dijeli od divova na tržištu prijenosnih uređaja - Applea i horde Androida.

Tradicionalno računalstvo sve se više seli na prijenosne uređaje. Želi li zadržati svoju poziciju, Microsoft mora pronaći način kako da ugrabi značajan dio tog tržišta. Dosad nije bio uspješan u tome. Sad se klade na tješnje povezivanje inačica operativnih sustava namijenjenih desktop računalima i prijenosnim uređajima.

Nije objavljeno kad će se Windows Phone 8 pojaviti na tržištu, no očekuje se kako bi se to moglo dogoditi tijekom ove jeseni.

Osmica za prijenosne uređaje podržavat će tehnologiju NFC (pomoću koje mobitel možete pretvoriti u e-novčanik), a Wallet će integrirati i aplikacije vanjskih dobavljača, poput banaka i kartičarskih kompanija, kao i ponude dućana.

Imat će poboljšane sigurnosne mogućnosti, poput enkripcije, a odjeli zaduženi za IT u tvrtkama moći će instalirati vlastite aplikacije.

Podržavat će dvojezgrene procesore, visoku razlučivost (720 p i WXGA) te memoriju microSD. U Microsoftu tvrde da bi njihovi mobiteli, teoretski, mogli podržavati i do 64 jezgre.

Aplikacije koje rade na inačicama 7 i 7.5 radit će i na osmici. VoIP i video brbljanje bit će integrirani u uređaje, a Microsoft s tvrtkom Audible radi na poboljšanju aplikacije za prepoznavanje govora.

Također, imat će ugrađene Nokijine mape, s uputama korak po korak.

No, sadašnji Windows uređaji neće podržavati nadolazeći operativni sustav Windows Phone 8, piše The Washington Post. To je loša vijest za sve koji su ih požurili kupiti, uključujući i one koji su nabavili Nokijinu Lumiju 900, zato što će dobiti tek nadogradnju na inačicu 7.8.

Nadogradnja će uključivati i novu početnu stranicu, kojoj ćete moći mijenjati veličinu i izgled. Oni koji registriraju svoj novi uređaj s operativnim sustavom Windows Phone 8 moći će prije drugih škicnuti što se kuha i sprema u softverskoj kuhinji u Redmondu.

Četiri proizvođača hardvera udružit će se s Microsoftom kako bi ponudili uređaje s operativnim sustavom Windows Phone 8 - Samsung, HTC, Huawei i Nokia. Nakon što se uređaji pojave na tržištu, Microsoft će se prebaciti na bežičnu isporuku nadogradnji za svoj OS i osigurati podršku tijekom idućih godinu i pol.

Microsoft je najavio da će Zynga proizvoditi aplikacije za platformu Windows, čime će dodatno obogatiti ponudu dućana online koji već nudi oko sto tisuća naslova.

Kevin Shields iz Nokije također je tijekom konferencije Microsoft Windows Phone Summit u San Franciscu pokazao što mogu očekivati vlasnici mobitela s Windowsima koje proizvodi ta tvrtka.

Nedavna kupovina tvrtke Scalado donijela je novu tehnologiju vezanu uz kamere, koja će vam omogućiti snimanje više fotografija u brzom slijedu, među kojima ćete moći odabrati najbolje dijelove od kojih ćete složiti konačnu fotografiju.