NA PUTU DOLJE

Nokia otpušta zaposlenike i zatvara tvornice

14.06.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Nokia je drugi put ove godine smanjila prognozu zarade i najavila otkaze za deset tisuća zaposlenika, kao i zatvaranje tvornica te istraživačkih centara

Vrijednost dionice finske tvrtke pala je na najnižu razinu od 1996. godine, a tvrtke ispod deset milijardi dolara (oko 57 milijardi kuna). Još 2000. godine vrijedila je 300 milijardi eura.

Prodaja je pala, a kompanija već četiri kvartala zaredom bilježi gubitke. Zbog toga će je napustiti Niklas Savander, Mary McDowell i Jerri DeVard, a u pogone u Finskoj, Njemačkoj i Kanadi bit će stavljen ključ u bravu.

Rezove je najavio izvršni direktor Stephen Elop koji, otkad je preuzeo čelno mjesto tvrtke 2010. godine, nastoji reorganizirati Nokiju da bi se uspjela ponovno vratiti u igru u kojoj glavnu riječ sada vode Apple i Samsung.

Ne smanji li troškove, kompanija bi mogla propasti za manje od dvije godine, nakon čega bi bila lak plijen za preuzimanje, navodi Bloomberg. Kao što smo već pisali, Microsoft - koji je najizgledniji mogući kupac - već je zavirio u njene poslovne knjige i, čini se, strpljivo čeka priliku za kupnju po što je moguće nižoj cijeni.

Pokušavajući kontrirati Appleu i Androidima, Elop je napustio Symbian i prihvatio Microsoftov Windows Phone. Tijekom zadnjeg kvartala Nokia je isporučila više od dva milijuna pametnih telefona Lumia (između ostalih, i na hrvatsko tržište). Apple je tijekom istog razdoblja prodao 35,1 milijun iPhonea.

Cilj je uštedjeti oko 1,6 milijardi eura (oko 12 milijardi kuna) da bi ukupni troškovi bili oko tri milijarde eura (oko 22,5 milijardi kuna) do kraja 2013. godine.

Timo Toikkanen, dosadašnji šef poslovnog razvoja, postao je izvršni dopredsjednik za jeftinije uređaje. Tuula Rytilae preuzet će marketing, a Chris Weber postat će dopredsjednik za prodaju i marketing. Juha Putkiranta imenovan je operativnim izvršnim dopredsjednikom kompanije.

Nokia će također prodati odjel koji se bavi luksuznim telefonom Vertu švedskoj tvrtki EQT Partners. Vrijednost posla je navodno oko 200 milijuna eura (oko 1,5 milijardi kuna).

Nokia je krajem ožujka zapošljavala 53.553 djelatnika bez Siemensa. Uključi li se i Nokia Siemens Network, ukupan broj zaposlenih je 122.148. No Nokia Siemens će otpustiti 17.000 zaposlenih.