TORRENTI NA DJELU

Pirati 'pojeli' 'Igru prijestolja'

12.06.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Popularnu HBO-ovu seriju u prosjeku je ilegalno s torrenta preuzeo broj ljudi gotovo jednak ukupnom stanovništvu Hrvatske

Internetski pirati obožavaju serije čije gledanje HBO želi naplatiti. Prema istraživanju TorrentFreaka, svaka nova epizoda 'Igre prijestolja' objavljena tijekom ovog proljeća skinuta je u prosjeku 3,9 milijuna puta. Broj gledatelja koji su ih legalno gledali bio je oko 4,2 milijuna po epizodi.

Broj gledatelja piratiziranih epizoda promatran je globalno, no svejedno se velika većina preuzimanja odnosi na Sjedinjene Države. Iza njih slijedi Australija, što se pripisuje rasporedu prikazivanja, zbog kojeg gledatelji u toj zemlji moraju čekati punih tjedan dana na redovno emitiranje putem HBO-a, piše Digital Trends.

Sudeći po tim brojevima, HBO treba nešto mijenjati u poslovnom planu i načinu na koji nudi usluge. Da uspije nagovoriti pola pirata na plaćanje 12 dolara (oko 70 kuna) mjesečno za korištenje svoje usluge GO tijekom godine dana, ostvario bi prihod od oko 288 milijuna dolara (oko 1,6 milijardu kuna).

To bi, doduše, moglo ugroziti njegove odnose s tvrtkama koje distribuiraju televizijski program putem satelita i kablova. Bez njihove marketinške podrške, HBO bi morao sam uložiti u privlačenje potencijalnih pretplatnika i ogromnog broja pretplatnika online, kako bi ih zadržao (umjesto da otkažu nakon što završe s gledanjem omiljene serije).

Među prvih deset najviše skidanih putem torrenta nalaze se i dva CBS-ova sitcoma - 'How I Met Your Your Mother' i 'The Big Bang Theory' - što je vjerojatno posljedica odluke te kuće da ne koristi platforme online vanjskih dobavljača za emitiranje cijele tekuće sezone.

Umjesto njihovog prikazivanja na servisima kao što je Hulu Plus, CBS je odabrao model kojim je gledateljima omogućio praćenje punih šest epizoda na svom siteu, zajedno sa stankama za reklame. Tako su uspjeli zadržati sav prihod od oglašavanja kod kuće, ali i potakli mnoge gledatelje na korištenje piratskog sadržaja.

AMC-ova serija 'Mad Men' jedna je od dvije serije koje se inače emitiraju na kablovskoj mreži. Na top listi su još i Foxov 'Dr. House', animirana komedija 'Family Guy', ABC-ove serije 'Modern Family', 'Revenge' i 'Desperate Housewives', kao i CW-ova 'Supernatural'.