APPLEOVA POBJEDA

Završen rat oko novog nano-SIM standarda

06.06.2012 u 10:00

Bionic
Reading

European Telecommunications Standards Institute (ETSI) prošloga je petka priopćio da je postignut dogovor oko novog standarda SIM kartica za mobilne uređaje

Kako smo već izvijestili, nekoliko kompanija upletenih u tu priču, Apple s jedne strane, a Motorola, Nokia i RIM s druge, imale su različite prijedloge dizajna nove kartice a nakon nekoliko tjedana oštre rasprave došlo je do konačnog usuglašavanja među njima.

U ETSI-ju kažu da su nove fizičke dimenzije usvojene od industrije uz sudjelovanje glavnih mrežnih operatera, dobavljača pametnih kartica i proizvođača mobilnih uređaja, a novi dizajn će biti objavljen u TS 102 221 specifikaciji, slobodno dobavljivoj sa ETSI-evih web stranica. Novi nano-SIM standard će biti unatrag kompatibilan sa postojećim dizajnom (mikro-SIM) te ponuditi istu funkcionalnost.

Novi nano-SIM će biti 40 posto manji (širine 12,3 mm, dužine 8,8 mm i debljine 0,67 mm) od postojećeg mikro-SIM-a što će proizvođačima omogućiti da dodatni prostor koji time dobiju iskoriste za povećanje mogućnosti mobilnih uređaja.

Dimenzije novog nano-SIM-a su istovjetne dimenzijama Appleovog prijedloga dizajna, pa iako u ETSI-evoj objavi nije izričito rečeno čiji prijedlog je prihvaćen, sve upućuje na to da je Apple izvojevao još jednu pobjedu. Do sada je proizvedeno preko 25 milijardi SIM kartica i njihovih izvedenica, a svake godine ih se proizvede još 4,5 milijarde što ih čini najuspješnijim proizvodom u toj branši pa nije svejedno tko nameće nove standarde; u igri je ogroman utjecaj na industriju i novac pa je Apple ovim potezom osigurao veliku stratešku prednost pred svojim konkurentima.