Tehnologija IMPRESIONIRAO STRUČNJAKE

Virus Flame prijeti Windowsima

  • Autor: M. W.
  • 5.6.2012 10:39:50
  • 5.6.2012 9:49:50

Microsoft je upozorio kako je zbog sigurnosnog propusta u Windowsima više osobnih računala zaraženo virusom Flame te objavio softversku zakrpu koja bi trebala riješiti problem

Stručnjaci za računalnu sigurnost iznenađeni su i impresionirani pristupom koji su autori Flamea koristili - prikrili su virus tako što su ga predstavili kao legitimni Microsoftov proizvod. Nazvali su ga 'elegantnim', a vjeruju kako je bio iskorišten za isporuku drugih cyber oružja, koje tek treba otkriti, piše My Broadband.

Ako su hakeri pritom koristili isti pristup, smatra se da će eventualni preostali zloćudni softveri biti brzo otkriveni. Ili će prestati funkcionirati ili će izgubiti dio prikrivke.

Flameov kod uključivao je digitalni certifikat, koji ga je lažno predstavljao kao dio legitimnog Microsoftovog softvera. Tvorci virusa do certifikata su došli obradom komponente Windowsa koja se bavi ovlašćivanjem poslovnih klijenata za nastavak korištenja naprednih opcija tog operativnog sustava. Strahuje se kako bi i drugi pisci virusa mogli posegnuti za istom metodom.

Prve vijesti o pojavi virusa Flame pojavile su se prije tjedan dana. Stručnjaci za računalnu sigurnost vjerovali su kako je djelo iste države - ili više njih - koje su stajale iza crva Stuxnet, korištenog za napad na iranska nuklearna postrojenja 2010. godine. U međuvremenu je New York Times objavio članak u kojem se tvrdi kako su za Stuxnet odgovorni Izrael i SAD.

184497,197008,194126,191665
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još