NOVO LICE INTERNETA

Google želi novu domenu - .lol

01.06.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Google je prijavio preko pedeset novih internetskih domena među kojima se najviše ističe .lol, dok su ostali prijavili .cloud, .global, .web, .music, .bank te .press

Google je na svom službenom blogu objavio kako je aplicirao za preko pedeset novih internetskih domena, uključujući .google, .docs, .youtube, pa čak i .lol. Natječaj je prošlog mjeseca otvorio ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), a u Googleu su istaknuli potrebu za novim domenama, s obzirom na to da je još uvijek, otkad je kreirana 1984. godine, i dalje najpopularnija domena .com.

'Predviđa se da će do 2016. pola svjetske populacije biti na internetu, a unatoč tomu, gotovo pedeset posto internetskih stranica još se nalazi na domeni .com. Usprkos ogromnim mogućnostima, na internetu i dalje ne postoji značajnija raznolikost kada su u pitanju internetske domene', stoji na Googleovom blogu.

Google je svoje prijave podijelio u četiri kategorije. Prva je direktno povezana s njihovim brendom pa je stoga prijavio domenu .google. Zatim je tu kategorija koja se odnosi na jedan od njegovih  glavnih biznisa, a to je .docs. Treća kategorija su domene koje bi mogle najviše zanimati korisnike, kao što je domena .youtube. To znači da će Google kanalima na Youtubeu ponuditi vrlo jednostavne adrese. Tako će, primjerice adresa www.youtube.com/joebloggs postati samo www.joeblogs.youtube. I četvrta kategorija je ona koja se odnosi na kreativni potencijal interneta i tu spada domena .lol, što je skraćenica uobičajenog internetskog izraza 'laugh out loud' iliti 'smijati se naglas'. Upravo bi ova domena, ako bude prihvaćena i odobrena, mogla imati najveći komercijalni uspjeh.

ICANN je u četvrtak navečer zaključio natječaj, a ukupno je zaprimio oko 2000 prijava. Svaka prijava košta 185 tisuća dolara, a za svaku odobrenu novu domenu ICANN će godišnje dobivati i 25 tisuća dolara. Kompletnu listu prijedloga za nove domene ICANN će objaviti 13. lipnja, a neki od prijedloga za nove domene, pored Googleovih su .cloud, .global, .web, .music, .bank te .press.